Alman temsilciler endüstriyel kalkınma, tüketici pazarları, teknoloji ve kültürel etkileşim sektörleri başta olmak üzere Shenyang ile işbirliğini artırma konusuna büyük ilgi duyduklarını söyledi.

MÜNİH, 9 Eylül (Xinhua) -- "Merhaba, Shenyang" global tanıtım etkinliği Cuma günü Almanya'nın Münih kentinde gerçekleştirildi. Etkinliğe aralarında Almanya'nın siyaset ve iş dünyası liderlerinin yanı sıra Çin'in Shenyang kentinden bir ticari heyetin de bulunduğu 100'den fazla kişi katıldı.

Shenyang belediye yönetiminin düzenlediği etkinlik, Shenyang'ın gelişen imajını ortaya koymayı, yabancı yatırımı çekmeyi ve daha güçlü uluslararası ortaklıkların kurulmasını sağlamayı amaçlıyordu.

Çin'in kuzeydoğusundaki Liaoning eyaletinin merkezi Shenyang'dan gelen yetkililer, başarısını vurguladıkları geçen yıl başlatılan küresel kampanyanın, kentin istikrarlı ekonomik büyümesine ve ulusal bir merkezi kent ve Kuzeydoğu Asya işbirliğine yönelik merkezi bir üs olma tutkusuna odaklandığına dikkat çekti. Shenyang'ın on önemli alanda uluslararası açıklığı desteklemeye olan bağlılığı da vurgulandı.

Çin Ticaret Bakanı Wang: Çin ve AB'nin otomotiv sektörleri için işbirliği kilit öneme sahip Çin Ticaret Bakanı Wang: Çin ve AB'nin otomotiv sektörleri için işbirliği kilit öneme sahip
Almanya'nın Münih kentinde düzenlenen "Merhaba, Shenyang" küresel tanıtım etkinliğine katılan insanlar, 6 Eylül 2024. (Fotoğraf: Ren Pengfei/Xinhua)

Çin Komünist Partisi (ÇKP) Liaoning Eyalet komitesi Sekreter Yardımcısı ve ÇKP Shenyang Belediye Komitesi Sekreteri Wang Xinwei, Shenyang ile Almanya arasındaki köklü ekonomik ve kültürel ilişkilere dikkat çekti. Wang endüstriyel kalkınma, tüketici pazarının genişlemesi, teknolojik inovasyon ve kültürel etkileşim gibi alanlarda işbirliği fırsatlarının altını çizdi.

Shenyang Belediye Ticaret Bürosu Direktörü Zhu Ling, "2023 yılında Shenyang ile Almanya arasında 33 milyon yuana (4,66 milyar ABD doları) ulaşan ticaretle Almanya, kentin ticaret yaptığı 219 ülke ve bölge arasında en büyük ticaret ortağı haline geldi" dedi. Haziran 2024 itibarıyla Shenyang'da 205 Alman sermayeli şirketin kurulmasıysa Almanya'yı kente yatırım yapan 137 ülke arasında 10. sıraya taşıdı.

Münih'te Çin konsolosluğunda görevli konsolos vekili Lin Kai, Çin ile Almanya arasında gelişen ortaklıktan övgüyle bahsederek Çin'deki Alman yatırımlarının 2024'ün ilk yarısında 7,3 milyar euroya çıkarak rekor kırdığını kaydetti. Lin, Alman işletmelerine Çin pazarında daha fazla fırsat aramaları çağrısında bulundu.

Çin'in kuzeydoğusunda yer alan Liaoning eyaletinin merkezi Shenyang'daki BMW Brilliance Automotive (BBA) şirketinin ürettiği 6 milyonuncu otomobilin üretim hattından çıkış töreni, 8 Mayıs 2024. (Fotoğraf: Pan Yulong/Xinhua)

Alman temsilciler endüstriyel kalkınma, tüketici pazarları, teknoloji ve kültür etkileşim sektörleri başta olmak üzere Shenyang ile işbirliğini artırma konusuna büyük ilgi duyduklarını söyledi.

Shenyang'ın ekonomisinde kilit öneme sahip bir oyuncu olan BMW'nin başarı hikayesine de dikkat çekildi. 2003 yılında BMW'nin kurduğu fabrikayla Shenyang, şirketin en büyük küresel üretim üslerinden biri haline gelerek toplam üretiminin de üçte birini karşılamaya başladı. BMW Grubu Ortak Girişim Çin Başkan Yardımcısı Volker Letzgus, şirketin Shenyang'la ortaklığını derinleştirme yönündeki kararlığını yineledi.

eLoaded GmbH CEO'su Frank Steinbacher, Shenyang'ın şirketin enerji inovasyon projelerindeki stratejik önemine de dikkat çekerek kentin güçlü endüstriyel temeli ve elverişli iş ortamından övgüyle bahsetti.

Etkinlik sırasında Çinli ve Alman şirketler arasında imzalanan çok sayıda anlaşma Shenyang'ın küresel ekonomik üs olarak rolünü daha da sağlamlaştırdı.

"Merhaba, Shenyang" kampanyası başlatıldığı günden bu yana Tokyo, Seul, Paris, Cenevre ve Sidney gibi önemli kentlerde düzenlenerek Shenyang'ın uluslararası işbirliğini teşvik eden ve yüksek kaliteli kalkınmaya güç veren bir platform olarak konumuna dikkat çekti. 

Kaynak: rss