Dış Politika Derneği'nin bir üyesi olan ve aynı zamanda da Norwich Üniversitesi'ndeki Barış ve Savaş Merkezi'nde uygulamalı araştırma görevlisi olarak çalışan Sarwar A. Kashmeri, Xinhua'ya elektronik posta yoluyla verdiği mülakatta, "Şu anda acilen gerekli olan, ABD ve Çin'in dünya ekonomisinin kurtarılmasına yardımcı olacak bir projede birlikte çalışmak için ortak çaba göstermesidir" dedi.
"Aksi takdirde, herhangi bir normallik duygusunun geri dönmesi yıllar alacak" diyen bilim insanı, iki ülkenin "kendi iyilikleri ve tüm dünyanın hatrına büyük hayaller kurması" gerektiğini belirtti. Kashmeri, "Pandemi istisnasız bir şekilde küresel ekonominin daralmasına sebep oldu ve hem Çin hem de Amerikan ekonomileri pandemiden ciddi zarar gördü" dedi.
Kovid-19 ülke geneline yayılmayı sürdürürken, milyonlarca Amerikalının işsizliği devam ediyor ve yoksulluk içinde yaşayan insanların sayısı giderek artıyor. "ABD ve Çin'in ekonomik bağlarını ayrıştırmak pratik değil ve en nihayetinde ABD'nin yaşam standartlarına zarar veriyor" diyen Kashmeri, şunu sordu: "Bir ülke nasıl olur da kendisini dünyanın en büyük havacılık, otomobil, cep telefonu ve lüks mallar devinden ayrıştırabilir?"
Örnek olarak Çin'deki otomobil endüstrisini ele alan Kashmeri, bu sektörün şimdiden Kovid-19'un etkilerinin üstesinden geldiğini söyledi. Bir diğer örnek olarak Daimler'ın Mercedes-Benz markasını veren Kashmeri, Alman otomobil markasının 2020'nin üçüncü çeyreğinde, bir önceki yılın aynı dönemine göre Çin'de yüzde 24 daha fazla araç sattığını belirtti.
Küresel ekonomi, Dünya Bankası tarafından Salı günü yayımlanan Küresel Ekonomik Görünüm raporuna göre 2021 yılında yüzde 4 büyüyerek 2020'deki resesyon sonrasında geri dönecek ancak önemli sayıda risk mevcudiyetini devam ettirecek.