Dünya

Mozambik, Kovid-19'a karşı kombine aşıların etkinlik denemesini başlattı

MAPUTO, 28 Aralık (Xinhua) INS Genel Müdürü Ilesh Jani, Maputo eyaletinde denemenin başlatılması esnasında, 360 gönüllünün katılacağı 12 aylık çalışmanın, Vero Cell ve Johnso...

Abone Ol

MAPUTO, 28 Aralık (Xinhua) INS Genel Müdürü Ilesh Jani, Maputo eyaletinde denemenin başlatılması esnasında, 360 gönüllünün katılacağı 12 aylık çalışmanın, Vero Cell ve Johnson & Johnson aşılarının 28 gün arayla yapılması suretiyle uygulanacak yöntemin güvenliğinin ve immünojenisitesinin değerlendireceğini söyledi. Genel Müdüre göre, araştırma sonuçlarının etkinliği kanıtlandığı takdirde, ülke aşılara ulaşabilme sorununa yeni bir yanıt bulmuş olacak. Sağlık yetkilisi, enstitünün önceki çalışma sonuçlarını sunarken, iki aşının kombinasyonunun, Kovid-19'un bilinen varyantlarına karşı daha iyi bir bağışıklık tepkisi sağlayabileceğine dair güçlü kanıtlar olduğunu söyledi.

Yetkili ayrıca, iki farklı aşının orta ve uzun vadede korumayı garanti edebileceğine ve toplulukların küresel salgına karşı bağışıklığını güçlendirebileceğine dair kanıtlar olduğunu da söyledi. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından onaylanan her iki aşı, şu anda Mozambik'te Kovid-19'a karşı aşı programı kapsamında uygulanıyor. Mart 2021'de ülkede salgının başlamasından bu yana Kovid-19, şu anda 18.225 aktif hastalık vakası bulunan ülkede 1.968 can aldı.