Rapor, Çin'deki büyümenin konjonktür karşıtı sıkılaştırmaya alan sağlayıp sürdürülebilir bir büyüme yoluna yeniden odaklanacağını öngörüyor. Yatırım bankası, özel tüketim ve imalat sermayesi harcamalarında (sermaye masrafı) devam eden iyileşmelerle birlikte 2021'de ülke için daha dengeli bir büyüme bileşimi öngörüyor. Bankanın baş Çin ekonomisti ve raporun eş yazarı Robin Xing, "Güçlü dış talebin etkisiyle üretim sermayesinde Kovid-19 öncesi eğilimin üzerinde güçlü bir konjonktürel iyileşme bekliyoruz" dedi.
Bu öngörü, Nisan ayında, Çin'in katma değerli sanayi üretiminin geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 9,8 artmasıyla, geçen ay endüstriyel üretimde istikrarlı bir genişleme kaydedildiğine ilişkin Pazartesi günü açıklanan resmi verilerle de uyumlu. İmalat sektöründeki sabit kıymet yatırımı, Ocak-Nisan döneminde bir önceki yıla göre yüzde 23,8 artışla yükselmeye devam etti. Bu rakam, genel yatırım büyümesinden 3,9 yüzde puan daha yüksekti.
Xing, Çin'deki tüketimin de Kovid-19 öncesi seviyeye geri döndüğünü belirterek, toparlanmanın devam eden işgücü piyasası toparlanması, ihtiyati tasarrufların serbest bırakılması ve yurtiçi salgın durumunun istikrarlı olması gibi elverişli koşullara bağlandığını söyledi. Resmi verilere göre, gözlemlenmiş kentsel işsizlik oranının geçen ayki yüzde 5,1 seviyesi ile Mart ayındaki seviyenin 0,2 puan altında gerçekleştiğini gösterirken, Çin'in istihdam piyasası Nisan ayında sürdürülebilir bir toparlanma hızı gösterdi.
Çin'in devam eden büyüme hızının makro kaldıraç oranını istikrara kavuşturmak için kademeli politika normalizasyonuna imkan verdiğini belirten Xing, geniş kredi büyümesinin 2021 sonuna kadar yıllık yüzde 11'e kadar yumuşamasını beklediğini sözlerine ekledi. Xing, ileriye dönük olarak da kentleşmeyi kolaylaştırma, imalat sektörünü yükseltme, Çin'in resmi para birimi renminbinin uluslararasılaşması ve yeşil büyümeye yönelik daha fazla çabayla ülkenin uzun vadeli sürdürülebilirliğe daha fazla odaklanmasını beklediklerini ifade etti.