Filipinler'i etkisi altına alan Yagi Tropikal Fırtınası hayatı felç etti Filipinler'i etkisi altına alan Yagi Tropikal Fırtınası hayatı felç etti

BÜKREŞ, 21 Ocak (Xinhua) Parlamento'nun kararına göre, acil durum sırasında ek yetkilere sahip olan Ulusal İstisnai Durumlar Komisyonu, sorumlu idari makam olarak acil durumu tetikleyen sonuçları önlemek, azaltmak ve ortadan kaldırmak için gerekli çalışmaları yapacak. Dolayısıyla Komisyon, gerekirse, doğalgaz ve diğer enerji kaynaklarının tüketiminin rasyonelleştirilmesini emredebilecek; aynı zamanda tüketicilerden ödemeleri tahsil etmek için hızlı araçlar oluşturabilecek, doğalgazın hızlı satın alınması için özel bir rejime karar verebilecek ve ihtiyaç duyulan miktarda doğalgazın satın alınmasını sağlamak için mali kaynaklar tahsis edebilecek.

Peşin ödeme talep eden Gazprom, gerekli tüm mali kaynaklara sahip olmayan yerel Moldovagaz'ın Ocak ayı gaz ödemesinin yeniden planlanması talebini reddetti. Yerel IPN Basın Ajansı'na göre, Gazprom bu koşullar altında Moldova'ya gaz dağıtımını 21 Ocak'tan itibaren askıya alacağı konusunda uyarıda bulundu. Moldova Başbakanı Natalia Gavrilita, hükümetin acil durum ilan etme talebini açıklarken, Parlamento'ya, Gazprom'un birkaç yıldır yürürlükte olmasına rağmen, sözleşmedeki peşin ödemeye ilişkin hükmü ilk kez kullandığını söyledi.

Başbakanın ifadesine göre Moldovagaz, 20 Ocak'a kadar yılın ilk ayı için yüzde 50'lik bir peşinat, yani yaklaşık 63 milyon ABD doları ödemek zorunda, ancak şirketin yalnızca 38 milyon doları var. Moldova'nın başkenti Kişinev'deki yerel basında çıkan haberlere göre, Gazprom önceki yıllarda Moldovagaz'ın, kışın negatif sapmaları biriktirerek sonraki aylarda ödemesine izin verdi. Geçen sonbaharda Romanya ve Ukrayna arasında sıkışan ülkede gaz açığı nedeniyle acil durum ilan edilmiş, bu sırada Gazprom ile sözleşme uzatılmamış ve Gazprom teslimatları azaltmıştı.

Editör: İRFAN KARSLI