Dünya

Moğolistan'ın güneyinde kuvvetli rüzgar ve kum fırtınaları, 160 bin çiftlik hayvanının ölmesine neden oldu

Valilik yetkilisi Lkhagvasuren Dorjbat, Pazartesi günü göçebe çobanlar için çevrimiçi düzenlenen yardım konserinde yaptığı açıklamada, "Kuvvetli rüzgar ve yoğun kum fırtınalar...

Abone Ol

Valilik yetkilisi Lkhagvasuren Dorjbat, Pazartesi günü göçebe çobanlar için çevrimiçi düzenlenen yardım konserinde yaptığı açıklamada, "Kuvvetli rüzgar ve yoğun kum fırtınalarından en çok etkilenen eyalet bizimki oldu" dedi. Dorjbat, "Eyalette, 13 ila 81 yaş arası dokuz kişi, doğal afet yüzünden yaşamını yitirdi" diye ekledi. Bunun yanında 230 bin hayvanın hala kayıp olduğunu ifade eden Dorjbat, ayrıca 150 çadır ile 70 çatının da fırtına nedeniyle yerle bir olduğunu aktardı.

Dorjbat, kum fırtınası nedeniyle eyalette 20 ila 90 cm kalınlıkta kum kümeleri oluştuğunu, bu nedenle çiftlik hayvanlarının yiyecek ot bulamadığını belirtti. Dünyadaki son göçebe ülkelerden biri olan Moğolistan'da dört mevsim yaşanıyor. Kuvvetli rüzgarlar ile kum ve kar fırtınaları ilkbaharda yaygın olarak görülüyor. Ülkenin göçebe nüfusunun yaklaşık yüzde 40'ı hayvancılıkla geçiniyor.