Kültür - Sanat ve Tarih

Mobil sinema, Gazze sakinlerine büyük ekranda film izleme olanağı sağlıyor

22 yaşındaki bilgisayar mühendisi, küçük sinema salonunda kırmızı koltuklara oturup filmi izlerken patlamış mısır yiyen diğer 40 gençten biriydi. Al-Qatanani, Xinhua'ya yaptığ...

Abone Ol

22 yaşındaki bilgisayar mühendisi, küçük sinema salonunda kırmızı koltuklara oturup filmi izlerken patlamış mısır yiyen diğer 40 gençten biriydi. Al-Qatanani, Xinhua'ya yaptığı açıklamada, "Sinemaya girmek inanılmaz bir duyguydu. En sevdiğim filmi TV veya internet siteleri yerine orada izlemenin hayalini çok kurdum" dedi. İnsanların diğer ülkelerde genellikle gördüklerinden farklı olarak bu sinema, devasa bir yolcu otobüsünden yapılmış seyyar bir sinema. Yaklaşık 50 yolcu kapasiteli otobüste, engellilere yardımcı olmak için tekerlekli sandalye rampası mevcut. Otobüste aynı zamanda acil durum kapıları, alarmlar, yangın söndürme ekipmanları, klima ve havalandırma ile entegre bir güvenlik sistemi bulunuyor. Otobüste, projektörleri çalıştırmak için ise güneş enerjisi kullanılıyor.

Gazze Şeridi'nin kuzeyinde otobüsten dönüştürülen mobil sinemada film izleyen Filistinliler, 28 Ekim 2021. (Fotoğraf: Rizek Abdeljawad/Xinhua)

"Hayatımın büyük bölümünde babamı, amcalarımı ve etrafımdaki insanları ailelerinin temel ihtiyaçlarını karşılamak için mücadele ederken izledim. Ebeveynlerimin beni film izlemek için sinemaya götürdüğü bir zamanı hatırlamıyorum" diye konuşan Qatanani, onların umursadıkları tek şeyin aileyi ayakta tutmak olduğunu vurguladı. Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cibaliye mülteci kampında yaşayan Elham Jasir isimli genç kadın da, sinemaya girdiğinde kendisini Gazze'nin dışında başka bir yerde gibi hissettiğini ifade etti.

25 yaşındaki genç kadın gülümseyerek, "Bir an için, büyük sinemaları olan bir başka ülkeye seyahat ediyormuşum gibi hissettim" dedi. Jasir, "Özellikle Gazze krizleri sırasında yok olan kültürel yaşamımızı tekrar canlandıracakları için bu tür sinemalara ihtiyacımız var" diye konuştu. Gazze'de sıradan bir yaşam sürme ve eğlence araçlarına sahip olma umutlarını dile getiren Qatanani ve Jasir, bunun halkın olumsuz enerjisinden ve iç baskılarından kurtulmasına yardımcı olacağına inanıyor.

Gazze Şeridi'nin kuzeyinde otobüsten dönüştürülen mobil sinemada film izleyen Filistinliler, 28 Ekim 2021. (Fotoğraf: Rizek Abdeljawad/Xinhua)

İsrail, İslami Direniş Hareketi'nin (Hamas) kıyı yerleşim bölgesinin kontrolünü ele geçirmesinden hemen sonra 2007 yılında Gazze Şeridi'ni ablukaya aldı. İsrail'de son 13 yıldır yaşanan dört savaşa ek olarak Gazze ve Batı Şeria arasındaki Filistin iç bölünmelerini kapsayan İsrail ablukası, bölge halkını yüksek yoksulluk ve işsizlik oranlarına maruz bıraktı.

Gazze merkezli insan hakları gruplarının verdikleri rakamlara göre, iki milyon Filistinliye ev sahipliği yapan Gazze Şeridi'ndeki insanların yüzde 55'i depresyondan muzdaripken, kıyı yerleşim bölgesindeki çocukların yüzde 50'sinin psikolojik desteğe ihtiyacı bulunuyor. Gazzeli 56 yaşındaki Amina Abed isimli kadın, Xinhua'ya yaptığı açıklamada, "1990'larda durum böyle değildi. Gazze'de sinemalara gidip, zamanımızın tadını çıkarıp, barış ve güven içinde yaşayabiliyorduk" dedi. Abed, arkadaşlarıyla birlikte sinemaya gittiğini ve hiçbir sosyal kısıtlama olmaksızın onlarca Arap ve yabancı filmi izlediğini hatırlattı.

Gazze Şeridi'nin kuzeyinde otobüsten dönüştürülen mobil sinemada film izleyen Filistinliler, 28 Ekim 2021. (Fotoğraf: Rizek Abdeljawad/Xinhua)

Gazze'deki ilk sinema 1944 yılında inşa edildi, 1960'ların sonlarına doğru ise bölgede on sinema daha vardı. Ancak siyasi güçler ve İslamcı partiler arasındaki anlaşmazlıklar, 1987'deki ilk Filistin intifasında sinemaların kapanmasına yol açarken, salonlar hükümet ve siyasi kısıtlamalar nedeniyle kapalı kaldı.

Mobil sinema projesi koordinatörü Engi Abu Obaidullah'a göre, bir sivil toplum kuruluşu olan Save Youth Future Society, Gazzelilerin keyifli vakit geçirmelerini sağlamak için mobil sinema projesini başlattı. Obaidullah, "Gazze'de sanat ve kültürü canlandırmayı ve Filistin toplumu içinde olumlu kavramları desteklerken, kültürün tüm yönlerinin varlığını güçlendirmeyi amaçlıyoruz" diye konuştu. Obaidullah, mobil sinemanın, Gazze'de normal sinemaların yeniden açılması yönünde ilk adım olabileceğini, ayrıca ihtilaf ve abluka dönemlerinde yeterince uzun süre acı çeken insanlara daha fazla kültürel aktivite kazandırabileceğini umuyor.