Kültür - Sanat ve Tarih

Mısır'ın kuzeyindeki Firavun bölgesinde antik ritüel aletleri ortaya çıkarıldı

Mısır Turizm ve Eski Eserler Bakanlığı tarafından Cumartesi günü yapılan açıklamada, Mısırlı arkeologların başkent Kahire'nin kuzeyinde yer alan Kafrü'ş-Şeyh vilayetindeki bir...

Abone Ol

Mısır Turizm ve Eski Eserler Bakanlığı tarafından Cumartesi günü yapılan açıklamada, Mısırlı arkeologların başkent Kahire'nin kuzeyinde yer alan Kafrü'ş-Şeyh vilayetindeki bir tapınak alanında bir zamanlar dini törenlerde kullanılan antik aletler ortaya çıkardıkları duyuruldu. Bulunan nesneler arasında tanrıça Hathor şeklindeki bir kireçtaşı sütunun bir parçası, bir grup çini tütsü kabı, bir dizi kil kap, çok sayıda heykelcik, tamamen altından yapılma Horus'un gözü ve altın terazi parçaları bulunuyor.

Çekildiği tarih belli olmayan birleşik fotoğraf, Mısır'ın Kafrü'ş-Şeyh vilayetindeki bir tapınak alanında ortaya çıkarılan, tanrıça Hathor şeklindeki kireçtaşı sütunun bir bölümünü üç farklı açıdan gösteriyor. (Fotoğraf: Mısır Turizm ve Eski Eserler Bakanlığı/Dağıtım Xinhua aracılığıyla)

Bakanlığın Eski Eserler Yüksek Konseyi Başkanı Mustafa Veziri, "Bu, önemli keşiflerden biri çünkü tanrıça Hathor için günlük dini ritüellerin gerçekleştirilmesinde kullanılan araçlar bulunuyor" dedi. Bakanlığa bağlı Antik Mısır Eski Eserler Kurumu'nun Başkanı Eymen Aşmavi'ye göre, üzerinde hiyeroglif metinleri olan büyük bir kireçtaşı lento ve tapınakta ritüeller gerçekleştiren bir kralın resmine ait bir parçanın yanı sıra, adak taşıyan kadınlar, bitkiler, kuşlar ve hayvanlar gibi günlük yaşamı betimleyen fildişi kabartmalar da ortaya çıkarıldı.

Çekildiği tarih belli olmayan birleşik fotoğraf, Mısır'ın Kafrü'ş-Şeyh vilayetindeki bir tapınak alanında ortaya çıkarılan, Tanrı Horus başlı ritüel aletini dört farklı açıdan gösteriyor. (Fotoğraf: Mısır Turizm ve Eski Eserler Bakanlığı/Dağıtım Xinhua aracılığıyla)

Aşmavi, 2500 yılı aşkın süre öncesine tarihlenen, Antik Mısır krallarının isimlerini ve unvanlarını taşıyan hiyeroglif yazıtlar bulduklarını da sözlerine ekledi. Kafrü'ş-Şeyh Eski Eserler Genel Müdürü ve arkeolojik misyonun Başkanı Hossam Ghoneim, büyük bir kireçtaşı kuyusu ve bir kerpiç banyonun da keşfedildiğini söyledi.