Xinhua

Mısır'da Danıştay'da kadın hakimler ilk kez görevde

KAHİRE, 7 Mart (Xinhua) -- Mısır Danıştayı Pazar günü yaptığı açıklamayla ülke tarihinde ilk kez yaklaşık 100 kadın hakimin danıştay bünyesinde göreve başladığını duyurdu....

Abone Ol

KAHİRE, 7 Mart (Xinhua) -- Mısır Danıştayı Pazar günü yaptığı açıklamayla ülke tarihinde ilk kez yaklaşık 100 kadın hakimin danıştay bünyesinde göreve başladığını duyurdu.

Danıştay Başkanı Muhammed Mahmud Hüsam el-Din yaptığı yazılı açıklamada, Cumartesi günü yemin eden 98 hakimin, geçen yıl cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle Devlet Hakimleri Kurumu'nda çalışmak üzere atandığını söyledi.

"Hakimler, davaları inceleyecek ve hukuki görüş raporları hazırlayacak" diyen Hüsam el-Din; tüm kadın hakimlerin, yargı gelenek ve becerileri, dosya inceleme, oturum yönetimi ve ilgili ulusal güvenlik ve yolsuzlukla mücadele konularında yoğun bir eğitimden geçtiğini sözlerine ekledi.

Savunma grupları, hükümet yetkilileri ve kadın hukuk çalışanları gelişmeyi takdirle karşıladı.

Yeni atanan hakim Hend Ahmed, Kahire'deki Danıştay'da işe başlamasının ikinci gününde, Xinhua'ya verdiği demeçte, "Mısır'daki ilk kadın hakimler grubu içinde olmaktan onur ve gurur duyuyorum" diye konuştu.

Mısır'ın Giza kentindeki Danıştay'da düzenlenen ilk duruşmada görev yapan Mısırlı bir kadın hakim, 6 Mart 2022. (Fotoğraf: Ahmed Gomaa/Xinhua)

Mısırlı kadınların birçok alanda çalışabilecek yeteneklere sahip olduğunu vurgulayan Ahmed, kadın hakim arkadaşlarının atanmayı hak ettiklerini kanıtlayacağını söyledi.

Ahmed, "Önümüzde birçok sorumluluk bulunuyor ve Mısır'da adaletin sağlanması için meslektaşlarımızla işbirliği yapacağız" ifadelerini kullandı.

Danıştay, 2014 tarihli Mısır anayasasıyla idari anlaşmazlıklar, disiplin davaları ve temyizlerin yanı sıra kararları hakkındaki anlaşmazlıklar konusunda yetki sahibi bağımsız bir yargı kurumu olarak kuruldu.

Danıştayın, bazı hukuki konularda görüş bildirme, yasa tasarısı ve kararlarını gözden geçirme ve hazırlama ve devletin ya da herhangi bir kamu kurumunun taraf olduğu sözleşme taslaklarını gözden geçirme yetkisi de bulunuyor.

Hüsam el-Din, yeni atanan kadın hakimlerin hızla çalışmalara entegre olması ve etkin ve saygın şekilde görev yapması için gerekli izlemenin yapıldığını söyledi.

Hüsam el-Din, izleme sonucunda "davaları inceleme, hukuki raporları hazırlama ve meslektaşlarıyla müzakere ve işbirliğine katılmada doğru şekilde hareket ettikleri anlaşıldığından" tüm kadın hakimlerin, Cumartesi gününden itibaren kürsüdeki görevlerine yerleştirildiğini kaydetti.

Hüsam el-Din; kadın hakimlerin, bir hakim sıfatıyla kürsüde görev yapmak suretiyle Danıştay'daki hakim meslektaşlarının tüm yetki ve görevlerine sahip olduğunu sözlerine ekledi.

Hüsam el-Din, kadın hakimlerin görevleri arasında dava hazırlama oturumlarına başkanlık yapma, hüküm için gerekli belgeleri tamamlama ve bu belgeleri dava işlemlerine hazır hale getirme ile yargı geleneklerinin kaidelerini açıklamanın yer aldığını söyledi.