Xinhua

Mısır'da 4 bin yıllık beş antik mezar bulundu

KAHİRE, 17 Mart (Xinhua) -- Bakanlık açıklamasında, "Mısırlı arkeoloji ekibi, Sakkara'nın güneyindeki Merenre Piramidi'nin yaklaşık 100 metre kuzeybatısında beş mezarı gün yüz...

Abone Ol

KAHİRE, 17 Mart (Xinhua) -- Bakanlık açıklamasında, "Mısırlı arkeoloji ekibi, Sakkara'nın güneyindeki Merenre Piramidi'nin yaklaşık 100 metre kuzeybatısında beş mezarı gün yüzüne çıkardı" ifadelerine yer verildi. Mezarlarda, M.Ö. 2686 ila M.Ö. 2181 tarihleri arasında yaşanan Eski Krallık'ın sonu ve M.Ö. 2181 ila M.Ö. 2055 tarihleri arasındaki Birinci Ara Dönem'in başından kalma bulgular ile objeler yer alıyor.

Iri isimli üst düzey bir devlet adamına ait olan ilk mezarda, mezar odasına giden ve duvarlarında adak masaları, bir sarayın cephesi ve yedi yağ kabı olan bir cenazenin tasvir edildiği bir şaft bulunuyor. Mezarın içinde kireç taşından büyük bir lahit ile mezarın sahibine ait oyma parçalar yer alıyor. Büyük ihtimalle Yart isimli birinin eşine ait olduğuna inanılan ikinci mezar da dikdörtgen şeklinde bir şafta sahip. Üçüncü mezarsa Bi Nafarhafayi isimli birine ait. Bi Nafarhafayi, firavunun sarayında müdürlük, ilahi rahipliği ve temizlikçiliği de içeren birden çok pozisyonda bulunmuş.

Yerin 6 metre altında keşfedilen dördüncü mezar, kralın makyajı ile kıyafetlerinden sorumlu olan Betty isimli bir kadına ait. Betty, aşk, güzellik, müzik, dans, doğurganlık ve zevk tanrıçası olan Hathor'un rahibelerinden biriydi. Hannu isimli bir erkeğe ait olan son mezarsa yedi metre derinliğinde dikdörtgen bir şafta sahip. Hannu'nun unvanları arasında kraliyet sarayının müdürü, belediye başkanı, firavunun sarayının müdürü, Aşağı Mısır'ın mühürlerinin taşıyıcısı ve bir bostanın denetçiliği bulunuyor. Açıklamaya göre, son birkaç yılda Sakkara'da 26. Hanedan döneminden üst düzey devlet adamları ile rahiplere ait iyi korunmuş mumyaların yer aldığı yüzlerce renkli tabutun da aralarında bulunduğu birçok keşif gerçekleştirildi.