Yurt

Mısır, konteyner gemisinin Süveyş Kanalı'nda karaya oturmasıyla ilgili soruşturma başlattı

Bağımsız bir televizyon programında konuşan Süveyş Kanalı İdaresi (SCA) danışmanı Kaptan Sayed Sheasha, "Soruşturma, kaza öncesinde doğru şekilde kullanılıp kullanılmadıkların...

Abone Ol

Bağımsız bir televizyon programında konuşan Süveyş Kanalı İdaresi (SCA) danışmanı Kaptan Sayed Sheasha, "Soruşturma, kaza öncesinde doğru şekilde kullanılıp kullanılmadıklarını belirlemek için geminin bileşenlerini de incelemeye dahil edecek" dedi. Sheasha, yaşananların sebeplerini belirlemek için soruşturmada Ever Given'in kaptanının eylemlerinin de inceleneceğini sözlerine ekledi.

Konteyner gemisi Ever Given Süveyş Kanalı'nda ilerliyor, 29 Mart 2021. (Fotoğraf: Wu Huiwo/Xinhua)

Süveyş Kanalı İdaresi Başkanı Usame Rabi, Salı günü yaptığı açıklamada 23 Mart'ta yaşananların ana sebebinin hava koşulları olmadığını söyleyerek yaşananların insan hatasından kaynaklı olabileceğine işaret etmişti. Sheasha'nın verdiği bilgiye göre, Süveyş Kanalı İdaresi tarafından iki gün önce soruşturmanın başlatılması amacıyla Ever Given'in karakutusuna dair gönderilen elektronik postaya henüz yanıt verilmedi.

Sheasha, talebe yanıt verilmemesi halinde gemiye el koymaya yönelik bir karar çıkarılacağını söyledi. Yetkili, soruşturmanın en fazla dört gün içinde tamamlanacağına dair beklentisini dile getirdi. Sheasha, soruşturmanın kamuya açık şekilde gerçekleştirileceğini ve soruşturma ekibinde bir bilirkişi, bir mühendis ile zarar temini ve tazminat konusunda bir uzmanın yer aldığını belirtti.

Süveyş Kanalı'nda ilerleyen bir gemi, 30 Mart 2021. (Fotoğraf: Ahmed Gomaa/Xinhua)

422 geminin geçişini engelleyen dev konteyner gemisinin başarılı şekilde yeniden yüzdürülmesinin ardından Pazartesi günü kanalda ulaşım resmi şekilde yeniden başlamıştı. Pazartesi günü kanaldaki seferler en az 194 geminin geçişine izin verecek şekilde devam etti.