KAHİRE, 27 Ağustos (Xinhua) -- Mısır, İsrail'in aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir'in Kudüs'teki Mescid-i Aksa yerleşkesinde bir sinagog inşa edilmesine yönelik açıklamalarını kınadı. Mısır Dışişleri Bakanlığı Pazartesi günü yaptığı açıklamada, İsrail'in Mescid-i Aksa'daki statükoya yasal olarak bağlı kalmasını ve İslami kutsal mekanlara zarar vermekten kaçınmasını talep etti. Açıklamada İsrail'in işgalci bir güç olarak yükümlülükleri yerine getirmesi ve bölgesel gerilimi daha da artırabilecek provokatif açıklamalardan kaçınması gerektiği vurgulandı. Bakanlık, bu tür açıklamaların Gazze Şeridi'ndeki ateşkese yönelik çabaları engelleyebileceği ve Filistin meselesinin nihai çözümüne yönelik ciddi bir tehdit oluşturabileceği uyarısında bulundu. Yahudiler tarafından Tapınak Tepesi diye adlandırılan Mescid-i Aksa yerleşkesi hem Müslümanlar hem de Yahudiler için kutsal bir anlam ifade ediyor.

Filipinler'i etkisi altına alan Yagi Tropikal Fırtınası hayatı felç etti Filipinler'i etkisi altına alan Yagi Tropikal Fırtınası hayatı felç etti

Yerleşke, uzun zamandır iki taraf arasında ölümcül şiddet olaylarının patlak verdiği mekan olarak öne çıkıyor. Mevcut statükoya göre, Müslüman olmayanlar Eski Şehir'in kalbinde yer alan bölgeyi ziyaret edebiliyor ancak burada ibadet etmelerine izin verilmiyor. Pazartesi günü erken saatlerde İsrail Ordu Radyosu'na yaptığı açıklamada Ben-Gvir, "Yahudilerin Tapınak Tepesi'nde ibadet edebileceğini" ve bakanlığı sırasında Yahudiler ve Müslümanlar arasında "ayrımcılık yapılmayacağını" söyledi. İsrail Başbakanlık Ofisi ise "Tapınak Tepesi'ndeki statükoda bir değişiklik olmadığını" bildirdi.

Kaynak: rss