Dünya

Merkez Bankası: Fransa'nın ekonomik faaliyeti salgın öncesi seviyeye yaklaştı

Açıklamada, sağlık tedbirlerinin hafifletilmesiyle birlikte hizmet sektörünün daha da yükselmesi sayesinde ekonomik faaliyetlerin koronavirüs salgını öncesindeki seviyelere ya...

Abone Ol

Açıklamada, sağlık tedbirlerinin hafifletilmesiyle birlikte hizmet sektörünün daha da yükselmesi sayesinde ekonomik faaliyetlerin koronavirüs salgını öncesindeki seviyelere yaklaştığı kaydedildi. Bankanın aylık olarak hazırladığı ekonomik raporda özellikle oteller, restoranlar, ulaşım, eğlence ve kültürel aktivitelerde devam eden iyileşme sayesinde ülkede olumlu bir ekonomik eğilim olduğu teyit edildi.

Kısıtlamalardan en çok etkilenen hizmet sektörü, normale dönülmesinin ardından Temmuz ayında "belirgin şekilde ilerleme" gösterdi. Restoran sektöründeki iş hacmi, normal olarak kabul edilen seviyenin yüzde 79'una ulaştı. Bir önceki ay bu seviye yüzde 69'du. Konaklama sektörü de Haziran'daki yüzde 54 seviyesinden Temmuz'da yüzde 72'ye yükseldi.

Merkez Bankası'nın verdiği bilgiye göre, iş hacminin Ağustos'ta istikrarlı seyretmesi bekleniyor ancak barlar ile restoranlara girişte aşı sertifikası gösterilmesi gerekliliği nedeniyle yiyecek sektörü büyük ihtimalle bir düşüşle karşılaşacak.

BdF, hükümetin yüzde 6 olan beklentisinden düşük şekilde Fransa ekonomisinin 2021 yılında toplamda yüzde 5,8 büyüyeceğini öngörüyor. Salgının ülke ekonomisi üzerindeki olumsuz etkilerinin ardından İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana görülen en büyük ekonomik durgunluğu yaşayan Fransa ekonomisi, 2020 yılında yüzde 8 oranında daralmıştı.