Konsey Başkanı Maria Elena Alvarez-Buylla, düzenlenen basın toplantısında hayvanlar üzerinde yapılan ilk testlerin ardından insanlar üzerinde faz 1 deneylerinin gerçekleşeceğini ve bu deneylerin Nisan-Mayıs arasında 18-55 yaşları arasında ve tamamen sağlıklı yaklaşık 100 gönüllüyle yürütüleceğini söyledi. Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador ve sağlık yetkililerinin de yer aldığı basın toplantısında konuşan Alvarez-Buylla, "Hem ulusal hem de uluslararası üniversitelerden en üst düzey bilim insanlarının katılımını sağladık" diye konuştu.

Gazze'de çocuk felci aşı kampanyasının ilk gününde 86.000 çocuk aşılandı Gazze'de çocuk felci aşı kampanyasının ilk gününde 86.000 çocuk aşılandı

Alvarez-Buylla, "Patria" aşısının fareler ve domuzlar gibi farklı türlerdeki hayvanlar üzerinde yapılan preklinik deneylerde Kovid-19 salgınına karşı etkinliğini ortaya koyduğunu dile getirdi. Alvarez-Buylla, aşının insanlar üzerindeki klinik deney aşamalarında başarılı olması halinde 2021 sonuna kadar kullanıma hazır olabileceğini belirtti. Aşının geliştirilmesi sürecine Meksika Sosyal Güvenlik Enstitüsü, Ulusal Politeknik Enstitüsü ve özel sermayeli laboratuvar olan Avimex katıldı.

Bazı küresel ilaç firmalarıyla Kovid-19 aşısı satın alma konusunda anlaşmalar yapan Meksika, virüse karşı aşılama kampanyasını Aralık ayında başlatmıştı. Şu ana kadar ülkede 2,2 milyondan fazla Kovid-19 vakası ve hastalık nedeniyle 200 binin üzerine ölüm kayda geçti. Meksika, ABD ve Brezilya'dan sonra dünyada pandemi nedeniyle en çok can kaybı kaydeden üçüncü ülke konumunda.

Editör: İRFAN KARSLI