Yurt

Meksika ABD'nin sınır duvarını iptal etme kararından memnun

Lopez Obrador, Biden'ın Meksikalı ve Orta Amerikalı göçmenler için bir vize sistemi kurma önerisini de memnuniyetle karşıladı. Her iki önlem de Biden'ın göreve başladığı Ocak...

Abone Ol

Lopez Obrador, Biden'ın Meksikalı ve Orta Amerikalı göçmenler için bir vize sistemi kurma önerisini de memnuniyetle karşıladı. Her iki önlem de Biden'ın göreve başladığı Ocak ayından bu yana attığı ilk adımlar arasında yer alıyor.

Lopez Obrador, Mexico City'deki Ulusal Saray'da düzenlediği günlük basın toplantısında gazetecilere verdiği demeçte, "Bu, bizim kutladığımız bir konu oldu, çünkü duvarın yapımı bir süredir başlamıştı... bu yüzden bu tarihi bir adım" diye konuştu.

Lopez Obrador, kendi hükümeti tarafından geliştirilen ve yurtdışında daha iyi bir yaşam arayışıyla insanları göçmenliğe zorlayan yoksulluğa karşı savaşarak göçü durdurmayı amaçlayan "kalkınma için işbirliği" girişiminden bahsederek, ABD'nin de duvarlar inşa etmek yerine, bu girişime katılması gerektiğini söyledi.

Obrador ayrıca, ABD'de "Meksika ve Orta Amerika'nın işgücüne ihtiyaç duyulması" nedeniyle, ABD'nin göçmenlerin yasal girişleri için bir kanal oluşturmasını önerdi.

Yeni koronavirüs hastalığının yayılmasını engellemek için Orta Amerika'daki sınırların kapatılması geçen yılın Nisan ve Haziran ayları arasında göçün yavaşlamasına neden olmuştu ancak son aylarda, ABD sınırına doğru yola çıkan çoğu belgesiz göçmenlerin hareketi pandemi öncesi seviyelere geri döndü.

Analistlere göre, göç sorunları, Biden'ın selefi Donald Trump'ın göçmen karşıtı düşmanca politikalarının ardından, Meksika ile ABD arasındaki ikili ilişkiler için zorlayıcı bir konu olacak.