Enver İbrahim, "Güney Çin Denizi söz konusu olduğunda bizim tutumumuz konunun ASEAN'ın merkezinde yer aldığı ve ASEAN içinde, bölge içinde çözülmesi gerektiği yönünde" dedi.

Bebinca Tayfunu Shanghai'a ulaştı Bebinca Tayfunu Shanghai'a ulaştı

NEW YORK, 25 Eylül (Xinhua) -- Malezya Başbakanı Enver İbrahim, Güney Çin Denizi meselesinin bölge içinde çözülmesi çağrısında bulundu. Enver, kısa süre önce Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'na katılmak üzere bulunduğu New York'ta Bloomberg Televizyonu ile yaptığı söyleşide, Güney Çin Denizi meselesinin çözümünde ABD'nin rolüne ilişkin soru üzerine söz konusu açıklamayı yaptı. Enver İbrahim, Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği'ne (ASEAN) atıfta bulunarak, "Güney Çin Denizi söz konusu olduğunda bizim tutumumuz konunun ASEAN'ın merkezinde yer aldığı ve ASEAN içinde, bölge içinde çözülmesi gerektiği yönünde" dedi.

,New York'taki BM Genel Merkezi'nde düzenlenen BM Genel Kurulu'nun 78. oturumunda konuşma yapan Malezya Başbakanı Enver İbrahim (hem kürsüde hem ekranda), 22 Eylül 2023. (Fotoğraf: Li Rui/Xinhua)

Güney Çin Denizi'nde gerginlik yaşanması ihtimalinden gereksiz yere endişe duymak için bir neden olmadığını belirten Enver, "Komşularımızla ilişkilerimiz mükemmel" dedi. Enver, "Onlarca yıl bölgede çatışma çıkacağı söylentileri yayıldı ancak şu anda öyle bir durum yok ve ben geleceğe dair daha iyimser bir bakışa sahibim" diye konuştu. Çin'in konuya yaklaşımının "güven verici" olduğunu belirten Enver, Çin'in müzakerelere devam etmek ve dostane bir çözüm aramak istediğini ifade etti. 

Editör: Şeymanur Erbay