Genel

Macaristan ile Çin arasında diplomatik ilişkilerinin kurulmasının 75. yılı Budapeşte'de kutlandı

Abone Ol

BUDAPEŞTE, 26 Ekim (Xinhua) -- Macaristan ile Çin arasında diplomatik ilişkilerinin kurulmasının 75. yılı Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de düzenlenen bir etkinlikle kutlandı. Macaristan Dışişleri ve Ticaret Bakan Yardımcısı Levente Magyar, Perşembe günkü etkinlikte ülkesinin Çin ile bağlarını güçlendirme konusundaki kararlılığını vurguladı.

Etkinlik sırasında Xinhua'ya konuşan Magyar, Macaristan-Çin ilişkilerinin gelişimini ve önemini değerlendirdi. Magyar, Macaristan'ın on yılı aşkın bir süre önce başlattığı "Doğu Açılımı" politikasıyla Çin başta olmak üzere Doğu ülkeleriyle ekonomik ve diplomatik ilişkileri derinleştirmeyi hedeflediğini belirtti.

Macaristan'ın Çin ile işbirliği fırsatlarını değerlendirmeye kararlı olduğunu vurgulayan Magyar, özellikle Kuşak ve Yol İnisiyatifi kapsamında iş, kültür ve altyapı alanlarında iki ülkenin arasındaki işbirliğine dikkat çekti. Geçen on yıllık dönemi, Macaristan-Çin ilişkilerinde "çok başarılı bir dönem" olarak niteleyen Magyar, günümüzde bu bağların her zamankinden daha sağlam olduğunu vurguladı. Çin yatırımlarının bu ortaklıkta kilit bir rol oynadığını belirten Magyar, Çin'in özellikle batarya endüstrisi gibi sektörlerde Macaristan'daki en büyük yatırımcılar arasında yer aldığını kaydetti.

Magyar, bu durumun Macaristan'ı Batı ile Doğu'nun ekonomik çıkarları arasında kritik bir bağlantı haline getirdiğini sözlerine ekledi. Çin'in Macaristan Büyükelçisi Gong Tao ise Çin-Macaristan ilişkilerini uluslararası ilişkiler için bir model teşkil ettiğini belirterek, iki halkın refahını arttırmak ve dünya barışını ve kalkınmasını teşvik etmek üzere Macaristan'la çalışmaya istekli olduklarını vurguladı. Kutlama kapsamında piyano, gitar ve guzheng resitallerinin yanı sıra Macar halk danslarının da yer aldığı kültürel performanslar sergilendi.