BUDAPEŞTE, 1 Mart (Xinhua) -- Szijjarto, Facebook sayfasında yayınlanan videoda, "Brüksel'deki kurumları, sekiz devlet liderinin Macaristan'ın da desteklediği çağrısını gündeme almaya çağırıyoruz" dedi. Bakan, "Brüksel'in bu girişimi gerçekten ciddiye almasını bekliyoruz" diye ekledi. Sekiz Avrupa ülkesi, Pazartesi günü yayınladıkları ortak deklarasyonda Ukrayna'nın AB'ye acil üyeliğini destekleyeceklerini söylemişti.

BM: Hamas-İsrail çatışmasında 340.000 Filistinli yerinden oldu BM: Hamas-İsrail çatışmasında 340.000 Filistinli yerinden oldu

Deklarasyonda, "Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Estonya Cumhuriyeti, Letonya Cumhuriyeti, Litvanya Cumhuriyeti, Polonya Cumhuriyeti, Slovakya Cumhuriyeti ve Slovenya Cumhuriyeti, Ukrayna'nın acil bir AB üyeliği noktasına ulaşmayı hak ettiğine güçlü şekilde inanıyor" dendi. Romanya da bu girişime Salı günü destek vererek Ukrayna'nın başvurusunu destekleyen AB ülkeleri sayısını 10'a yükseltti.

Deklerasyon, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodymyr Zelensky'nin Pazartesi günü Ukrayna'nın AB'ye katılmasına yönelik resmi başvuruyu imzalamasının ve bloka yeni tür bir uygulama yoluyla Ukrayna'ya acil üyelik vermesi çağrısında bulunmasının ardından yayınlandı.

Böyle bir karara, daha önce AB'nin genişlemesi konusunda bir anlaşmaya varmada başarısız olan blokun 27 üyesinin de onay vermesi gerekiyor. AB Konseyi Başkanı Charles Michel, daha önce Ukrayna'nın üyelik beklentilerinin sorulması üzerine, "AB'nin genişlemesi konusunda farklı görüşler ile hassasiyetler bulunduğunu" söylemişti.

Editör: İRFAN KARSLI