BUDAPEŞTE, 10 Şubat (Xinhua) Macaristan Dışişleri ve Ticaret Bakanı Peter Szijjarto Çarşamba günü, Rus ve Çin aşılarının Kovid-19'a karşı etkili ve güvenli olduğunu söyledi. Szijjarto, Facebook sayfasından yayınlanan bir videoda, "Macaristan'da kullanılan doğu aşılarının gayet işe yaradığı, güvenli ve etkili olduğu çok açık" diye konuştu. Bakan, Fransa'nın Lyon kentine gitmeden önce Budapeşte havaalanında kaydedilen videoda, "Dolayısıyla uluslararası kuruluşların bu konuda siyasi değil profesyonel bir karar vermelerinin zamanı geldi" dedi. Szijjarto, Rusya'nın Sputnik V ve Çin'in Sinopharm aşılarına atıfta bulunduğunu ima etti. Macaristan'da yaygın olarak kullanılan her iki aşı, Avrupa Birliği (AB) üyesi diğer birçok devlet tarafından hala tanınmıyor. Üst düzey Macar diplomat, AB dışişleri ve sağlık bakanlarının toplantısına katılmak üzere Lyon'a gitti. Bakanlar, gelişmekte olan ülkelere yardım edilmesi konusuna özel olarak odaklanacakları, pandemiye karşı küresel mücadeleyi tartışmak üzere biraraya geliyor.

Macaristan Başbakanı Viktor Orban'ın Facebook sayfasından alınan bu fotoğrafta, Orban Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de Kovid-19'a karşı Çin'in Sinopharm aşısının bir dozunu olurken görülüyor, 28 Şubat 2021. (Fotoğraf: Viktor Orban'ın Facebook sayfası/Xinhua aracılığıyla)

Szijjarto, "Artık dünyanın bir aşıyı seçmenin siyasi bir taahhüt olmadığını nihayet anlamasının zamanı geldi. Tüm dünya mümkün olduğu kadar çok aşı elde etmeye çalışırken bir aşının onaylanması siyasi bir mesele olmamalı" dedi. Bakan, koronavirüsün yeni varyantlarının birçok ülkede aşılama oranı düşük olduğu sürece ortaya çıkabileceğini söyledi. Bu, Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) aşı üretiminin yalnızca bir kapasite meselesi olduğu şeklindeki bakış açısını yansıtıyor. Macaristan'ın inşası devam eden Ulusal Aşı Fabrikası, ülkenin bu yılın sonundan itibaren küresel aşı üretimine katılmasına olanak sağlayacak. Macaristan, Çin aşılarını tanıyan ve kullanan ilk AB üyesi oldu. Macaristan Cumhurbaşkanı Janos Ader ve Başbakan Viktor Orban'ın ikisi de Çin aşısı oldu. Szijjarto Fransa ziyareti sırasında Lyon'da Macaristan konsolosluğunun açılışını da yapacak. Kentte yaklaşık 20.000 Macar yaşıyor.

Macaristan'ın başkenti Budapeşte'deki Liszt Ferenc Uluslararası Havalimanı'nda Macaristan tarafından satın alınan Çin'in Sinopharm Kovid-19 aşısının ilk partisini taşıyan personel görülüyor, 16 Şubat 2021. (Fotoğraf: Attila Volgyi/Xinhua)

DSÖ: İsrail ve Hamas Gazze'de çocuk felci aşı kampanyası için çatışmalara ara verecek DSÖ: İsrail ve Hamas Gazze'de çocuk felci aşı kampanyası için çatışmalara ara verecek
Editör: İRFAN KARSLI