Politika

Macaristan Dışişleri Bakanı: Macaristan, Ukrayna'dan kaçanlar için insani koridor açacak

BUDAPEŞTE, 26 Şubat (Xinhua) Macaristan Dışişleri ve Ticaret Bakanı Peter Szijjarto Cuma günü Budapeşte'de yaptığı açıklamayla Macaristan'ın Ukrayna'dan kaçan Ukrayna ve diğer...

Abone Ol

BUDAPEŞTE, 26 Şubat (Xinhua) Macaristan Dışişleri ve Ticaret Bakanı Peter Szijjarto Cuma günü Budapeşte'de yaptığı açıklamayla Macaristan'ın Ukrayna'dan kaçan Ukrayna ve diğer ülke vatandaşları için bir insani koridor açacağını duyurdu. Szijjarto, Macaristan'dan vatandaşlarına ulaşmak için yardım talep eden ülkeler arasında Hindistan, İran, Ekvador, İsrail, Zimbabve, Maldivler, Moğolistan ve Ürdün'ün yer aldığını söyledi. Szijjarto Facebook hesabından paylaştığı video mesajında, "Vizesiz giriş yapmalarına izin vereceğiz ve onları en yakın uluslararası havalimanı olan Debrecen'e (Macaristan'ın doğusu) götüreceğiz" ifadelerini kullandı. Ukrayna ile Macaristan arasındaki beş sınır kapısında insan akışı devam ederken Szijjarto, Ukrayna tarafında 3-5 kilometre uzunluğunda araç kuyrukları olduğunu söyledi. Bakan, Ukrayna'nın talebi üzerine Macaristan'ın, Ukrayna'ya insani yardım gönderilerine yönelik sınır kontrol prosedürlerini kolaylaştırıp hızlandıracağını ifade etti.

Ukrayna'nın başkenti Kiev'deki bir metro istasyonuna sığınan insanlar, 25 Şubat 2022. (Fotoğraf: Lu Jinbo/Xinhua)

Szijjarto ayrıca Ukrayna'dan yapılan enerji (doğalgaz ve petrol) tedarikinin kesintiye uğramadığını da belirtti. Perşembe gecesi Macar hükümeti, Ukrayna'dan gelen mültecilere geçici koruma sağlayan bir kararnameyi kabul etti. Bu uygulama Ukrayna topraklarından gelen tüm Ukraynalı vatandaşların yanı sıra Ukrayna'da yasal oturumu olan diğer ülke vatandaşları için geçerli olacak. Başbakan Viktor Orban'ın Facebook hesabında yer alan bir haritaya göre Macar hükümeti, Ukrayna'dan yaklaşık 600.000 mültecinin Macaristan'a gelmesini bekliyor. Xinhua'ya telefonla konuşan Ukrayna-Macaristan sınırında çalışan bir sivil toplum kuruluşu gönüllüsü, şu an için mülteci sayısını belirlemenin güç olduğunu, çünkü birçok kişinin çifte vatandaşlığa sahip olduğunu ve/veya Macaristan'da ailelerinin olduğunu ya da ikinci ikametlerinin bulunduğunu söyledi.