Çin

Macaristan Dışişleri Bakanı: Çin ile işbirliği önemli faydalar getiriyor

Abone Ol

Macaristan Dışişleri Bakanı, gelişen Macar-Çin ilişkilerinin başarısını, Macar hükümetinin 13 yıl önce başlattığı Doğuya Açılım Politikası'na bağladı. Bakan, "Bu politikamız, siyasi stratejimiz çok büyük bir başarı hikayesi haline geldi" dedi.

BUDAPEŞTE, 11 Haziran (Xinhua) -- Macaristan Dışişleri ve Ticaret Bakanı Peter Szijjarto, Cumartesi günü Facebook sayfasında yayımladığı video mesajında, Çin ile işbirliğinin Macaristan'a önemli faydalar sağladığını belirtti. Macaristan ve Çin'in stratejik ortaklar olduğunu söyleyen Szijjarto, "Çin'i, işbirliğinin pek çok fayda sağlayabileceği bir ülke olarak görüyoruz" dedi.

Bakana göre, Çinli yatırımcılar 2020 yılında Macaristan'a en yüksek miktarda yatırımı getirdi ve bu yıl bu denli büyük yatırımların yapılacağı ikinci yıl olacak. Szijjarto, Macaristan'ın, 8-11 Haziran tarihlerinde Çin'in güneybatısındaki Sichuan eyaletinde bulunan Yibin'de düzenlenen 2023 Dünya Güç Bataryası Konferansı'na onur konuğu olarak davet edilmesi nedeniyle minnettar olduklarını ifade etti.

Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de düzenlenen imza töreninden önce sergilenen, Geely'e ait Geometri C tipi elektrikli otomobil, 4 Kasım 2022. (Fotoğraf: Atilla Volgyi/Xinhua)

Macaristan'ın, Doğulu ve Batılı yatırımcılar için bir merkez haline geldiğini belirten bakan, "Çin ve Almanya ile birlikte, üç önemli Alman otomobil üreticisi şirketin fabrikalarına ev sahipliği yapan dünyanın üç ülkesinden biriyiz. Bu şirketler elektrikli ulaşım stratejilerinin merkezini Macaristan'a yerleştirdi" dedi. Bu üreticiler için batarya tedarikçilerinin Çinli şirketler olduğunu söyleyen bakan, CATL ve EVE Energy'nin Macaristan'daki yatırımlarını açıklamanın "büyük bir onur" olduğunu ve ilk 10'a giren bir başka elektrikli otomobil bataryası üreticisi şirketin de yatırımının yakında duyurulacağını kaydetti. Yerel basında Mayıs ayı ortasında çıkan haberlerde, dünyanın en büyük on batarya üreticisinden biri olan Çinli Sunwoda şirketinin Macaristan'da Avrupa pazarını hedefleyen batarya fabrikası kurmayı planladığı yer almıştı.

Macaristan'ın kuzeyinde bulunan Komarom kentindeki bir BYD elektrikli otobüs fabrikası binası, 4 Nisan 2017. (Fotoğraf: Atilla Volgyi/Xinhua)

Szijjarto, Macaristan'ın elektrikli otomobil bataryası üretiminde dünya genelinde dördüncü sırada yer aldığını ve bu yatırımların tamamlanmasıyla ülkenin ikinci sıraya yükseleceğini vurguladı. Bakan, elektrikli otomobil bataryalarının son 1-1,5 yıl içinde Macaristan'ın bir numaralı ihraç ürünü haline geldiğini de belirtti. Macaristan Dışişleri Bakanı, gelişen Macar-Çin ilişkilerinin başarısını, Macar hükümetinin 13 yıl önce başlattığı Doğuya Açılım Politikası'na bağladı. Bakan, "Bu politikamız, siyasi stratejimiz çok büyük bir başarı hikayesi haline geldi" dedi.