BEREGSURANY, 28 Şubat (Xinhua) Macar yardım kuruluşu Transkarpatya Koordinasyon Ofisi gönüllülerinden Gusztav Furedi Xinhua'ya yaptığı açıklamada, "Ukrayna'da olanlar bizi şok etti, bunun gerçekten olabileceğini asla düşünmedik" dedi. Furedi, "Burada gördükleriniz, Ukrayna'da mevcut olan tüm zorluklara, sorunlara ve korkuya bir karşılıktır" dedi. Gönüllüler tarafından Ukrayna'dan gelenleri sıcak içecekler ve yiyeceklerle karşılayan ve ücretsiz kesintisiz ulaşım organize eden resepsiyon noktaları kuruldu.

Ukrayna'dan, Macaristan'ın doğusundaki Beregsurany'e gelen insanlar, 26 Şubat 2022. (Fotoğraf: Chen Hao/Xinhua)

azınlığından olduğunu ve Macarca konuştuğunu, bu nedenle tercüman sağlamaya gerek kalmadığını söyledi. Furedi, Transkarpatya Koordinasyon Ofisi'nin Macaristan'a sığınma başvurusunda bulunmayı ümit eden sğınmacılara hukuki danışmanlık sağlamaya hazır olduğunu da sözlerine ekledi. Ukraynalıların çoğunluğu sınır istasyonundaki akrabalarına veya arkadaşlarına götürülürken, yalnız seyahat edenler minibüslerle belediye meclisinin geçici barınağa dönüştürdüğü Beregsurany kültür merkezine bırakıldı. Takos gibi diğer köyler de spor salonlarını veya kültür merkezlerini geçici barınaklara dönüştürerek bu çabalara katıldı. Sığınmacıların çoğu isimlerini vermek bir yana, basına konuşmaktan bile çekiniyor. Bunlar arasında eşi, kızı, gelini ve üç çocuğuyla birlikte sınırı geçen bir erkek de vardı. Bu erkek, "Yolculuğumuz yaklaşık on saat sürdü ve ayrıca sınır kontrolünde dört ila beş saat bekledik" dedi. Bu arada karısı Xinhua'ya, ailesinin Macaristan sınırına yakın küçük bir Rumen köyü olan Csegod'daki akrabalarının yanında kalacağını söyledi. Üç çocuklu genç bir anne, askere alınacağı korkusuyla sınırdaki karşılama noktasından kocası olmadan ayrılmak istemedi. Daha sonra, sınırdan yaklaşık sekiz kilometre uzaklıktaki köy sığınağında kocasıyla yeniden biraraya geldi. Ukrayna'nın Perşembe gecesi yetişkin erkeklerin ülkeyi terk etmesini yasaklaması, sınırı geçen insanların büyük çoğunluğunun şu anda kadın ve çocuklar olduğu anlamına geliyor.

Ukrayna'dan Macaristan'ın doğusundaki Beregsurany'e gelen insanlar geçici yerleşim alanlarında yaşıyorlar, 26 Şubat 2022. (Fotoğraf: Attila Volgyi/Xinhua)

Mezoladany'den gelen bir şoför olan Lajos Csafit, Xinhua'ya üç gün önce insanları sınır istasyonundan Mezoladany'deki sığınağa taşımaya başladığını söyledi. Csafit, "Markete gittik, kadın ve çocukların ihtiyaç duyduğu şeyleri aldık, ayrıca yiyecek ve içecek de aldık ve onları burada kültür merkezinde bıraktık" dedi. Beş aileye kendi evinde kalacak yer vermeyi taahhüt eden Csafit, "Gerekirse onları hemen ağırlayacağız" dedi. Beregsurany belediye başkanı Istvan Herka Xinhua'ya, "Ukrayna'da silahlı çatışma patlak verdiğinde, insanlara Macaristan'a geçtikten sonra en çok neye ihtiyaçları olduğunu sormak için hemen sınıra gittik" dedi.

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Macaristan'ın doğusunda Ukrayna ile olan bir sınır istasyonunu denetliyor, 26 Şubat 2022. (Fotoğraf: Attila Volgyi/Xinhua)

Ukraynalılar ilk gün, Budapeşte'ye veya çevresine geçtiler ve barınma ihtiyacı oluşturmadılar. Ancak ikinci günden itibaren, gidecek bir yerleri olmayanlar gelmeye başladı. Herka, "Bu yüzden kültür evini, onları genellikle üç ila beş saat geçirdikleri bu yerde sıcak tutmak için bu barınağa dönüştürdük" dedi. Herka, "Önümüzdeki birkaç gün içinde, sınırın diğer tarafında bekleyen 3 binden fazla araç olduğu için Ukrayna'dan gelen insan sayısının artmasını bekliyoruz ve haberlere göre barış hala çok uzakta" dedi.

Dolunun Etkili Olduğu İzmir'de Sahiller Beyaza Büründü. Dolunun Etkili Olduğu İzmir'de Sahiller Beyaza Büründü.
Editör: İRFAN KARSLI