Lübnan'ın güneydoğusunda, Hasbaya kasabasında yaşayan Hüseyin Hamdan, ebeveynlerinin evindeki bir odayı Noel hediyeleri hazırlayıp satmak için küçük bir atölyeye dönüştürmüş. Hamdan burada hediyelik zeytinyağı hazırlayıp satarak üniversite öğrenimi için gereken parayı çıkarıyor.
Genç öğrenci, yaratıcı hayal gücünü kullanarak çeşitli boyutlarda yağ şişeleri hazırlayıp bunları paket kağıtlarına sarıyor, kırmızı kumaş fiyonk gibi Noel motifleriyle de süslüyor.
Hamdan Xinhua'ya, Kovid-19 pandemisi sonrası kötüleşen ekonomik duruma paralel olarak Lübnan para biriminin zayıfladığını ve onu, bu yıl üç kat artan öğrenim masraflarını karşılamanın yollarını bulmak durumunda bıraktığını söyledi.
"Lübnan'da geniş zeytin bahçeleri olduğu halde çiftçiler ürünlerini satamadığı için zeytinyağına yatırım yapmayı seçtim" diyen Hamdan, çiftçilerin ürünlerini daha sonra satabilmek için depolamak zorunda kaldığını ekledi. Sawsan Abu El-Ezz ise 60 yaşındaki annesinin yardımıyla güneydeki Ayn Kana kasabasındaki evinin bahçesinde bir köşeyi zeytinyağından sabun yapmaya ayırmış.
Abu El-Ezz, hazırladığı sabun sıvısını tahta kalıplara dökerken, Xinhua'ya, evde sabun yaparak, üniversite eğitimine devam etmesine yardımcı olacak bir miktar kazanç sağlayabildiğini anlattı.
İki sabunu bir kutuya yerleştirip, Noel desenli kumaş kurdelelerle paketlerken "Noel'den esinlenen resimler ve sloganlar ekleyerek, özel hediyeler yapmak için sabun kalıplarını süslemeye başladım" diye devam etti. Abu El-Ezz, çoğu ev hanımı olan müşterilerinin, ürünlerinin mükemmel kalitesini övmesi sayesinde kendine güveninin epey arttığını söylüyor.
Bir başka öğrenci Cevdet Monzer, Xinhua'ya, rağbet gören pazarlarda makul fiyatlara satmak için zeytinyağını farklı boyutlu cam kaplara koyduğunu çünkü giderek daha fazla insanın her zamanki gibi 16 veya 8 kiloluk zeytinyağı kutularını satın alamadığını anlattı.
Lübnan'da doların değeri artınca bazı üniversiteler resmi olarak 1.515 Lübnan poundu olan 1 doları 3.900 Lübnan poundu yani resmi kurun iki katından fazla bir seviyede hesaplamaya başladı. Bu da ekstra geliri olmayan öğrenciler için büyük sorunlar yarattı. Bu arada, ülkedeki kötü ekonomik durum ve binlerce şirketi kapanmak durumunda bırakan Kovid-19 pandemisi nedeniyle çok sayıda ebeveyn işini kaybetti.
Lübnanlı öğrenciler, geçtiğimiz yıllarda, okul ücretlerinin bir kısmını veya tamamını ödeyecek işler bulabiliyordu ancak şimdi ekonomik çöküş ve iş yerlerinin kapanmasıyla binlerce çalışan işten çıkarıldı ve iş bulma imkanı giderek azalıyor. Dahası, pek çok öğrenci okul ücretlerini finanse etmek için banka kredilerine güveniyordu ancak bankacılık sisteminin çöküşüyle bu seçenek de ortadan kalktı.