Lübnan'ın kuzeyindeki en büyük şehir olan Trablusşam'daki atölyesinin ortasında duran demirci Khaled El Ali, yıllar önce yabancı ülkelerden ithal edilen ürünlere yenilerek kapattığı dükkanına kendi ürettiği baltalar, çekiçler ve tarım aletlerini satın almaya gelen eski müşterilerinin ziyaretini bekliyordu. Ülkedeki ABD doları kıtlığı ve bunun sonucunda ithalattaki düşüş nedeniyle bugüne kadarki en kötü ekonomik krizin yaşanması üzerine Ali, atölyesini yeniden açmaya karar verdi.

Filipinler'i etkisi altına alan Yagi Tropikal Fırtınası hayatı felç etti Filipinler'i etkisi altına alan Yagi Tropikal Fırtınası hayatı felç etti
Khaled El Ali, Lübnan'ın kuzeyindeki Trablusşam kentinde bulunan bir mahalledeki atölyesinde çalışıyor, 7 Haziran 2021. (Fotoğraf: Khaled Habshiti/Xinhua)

Ali, Xinhua'ya verdiği röportajda, "Özellikle kırsal kesimde büyük bir talep var. Aletlerini, ABD dolarının yerel para birimine olan kurundaki artış nedeniyle yüksek fiyatlara satılan ithal aletlerle değiştirmek yerine tamir ettirmeyi tercih ediyorlar." dedi. Elbette ki, Ali'yi eski işine geri döndürmeye iten bir diğer etken de, yaptığı işin muazzam derece fizik gücü gerektirmesine rağmen, yaşlı haliyle ailesini geçindirmek için paraya aşırı derecede ihtiyacı olması… Ali, bir baltayı tamir etmek amacıyla demiri yumuşatmak için güçlü ateşi kullanırken, "Başka seçeneğim yok. Aileme destek olmalıyım ve bu meslek iyi bir gelir sağlıyor." dedi. Lübnan'da, eşi benzeri görülmemiş ekonomik krizle mücadele ederken eski işine dönen yalnızca Ali değil.

Khaled El Ali, Lübnan'ın kuzeyindeki Trablusşam kentinde bulunan bir mahalledeki atölyesinde çalışıyor, 7 Haziran 2021. (Fotoğraf: Khaled Habshiti/Xinhua)

Trablusşam'da yeniden açılan bir gaz lambası tamirhanesinin sahibi olan Mohammad Qashour, art arda yaşanan elektrik kesintileri eski aydınlatma aracına olan talebi önemli ölçüde artırdığı için yakın zamanda dükkanını yeniletti. Qashour, Xinhua'ya verdiği röportajda, "Trablusşam'ın yoksul mahallelerinde elektrik kesintilerinde kullanmak için özel jeneratör almaya gücü yetmeyen aileler var, bu yüzden gaz lambalarını kullanmaya ve tamir ettirmeye başladılar." diye konuştu. Trablusşam'da bir ayakkabı tamirhanesinin sahibi olan Said Hamdash ise Xinhua'ya, yeni ithal ayakkabılar almak yerine eski ayakkabılarını tamir ettirmek için giderek daha fazla insanın dükkanına geldiğini ve işlerinde bu yıl patlama yaşandığını söyledi.

Hamdash, "Eskiden sadece birkaç müşterim vardı ve kazancım ailemi geçindirmeye yetmiyordu; ancak bugün ayakkabı tamirinde bana yardımcı olmaları için üç işçi daha çalıştırıyorum" dedi. Lübnanlı Hamdash, borç para alarak yeni bir makine satın aldığını ve bu makineyle artık müşteriler için uygun fiyatlı ayakkabılar üreteceğini belirtti.

Khaled El Ali, Lübnan'ın kuzeyindeki Trablusşam kentinde bulunan bir mahalledeki atölyesinde çalışıyor, 7 Haziran 2021. (Fotoğraf: Khaled Habshiti/Xinhua

Dünya Bankası Grubu'nun yakın tarihli bir raporunda, yoksulluk oranının yüzde 50'nin üzerine çıktığı Lübnan'daki mevcut mali ve ekonomik krizin, 19. yüzyılın ortalarından bu yana dünyada görülen en şiddetli üç ekonomik krizden biri olduğu belirtildi. Lübnan'ın geçici Başbakanı Hassan Diab birkaç gün önce Lübnan'ın tamamen çöküşün eşiğinde olduğu konusunda uyarıda bulunarak, gerekli yapısal reformları uygulayabilecek bir hükümetin kurulmasında art arda başarısızlıklar yaşanan ülkesini kurtarmak için dünyayı yardıma çağırdı.

Editör: İRFAN KARSLI