Dünya

Lübnan, UNESCO'nun iHeritage projesine katıldı

Avrupa Birliği tarafından desteklenen ve İtalya, Mısır, İspanya, Ürdün, Portekiz ile Lübnan olmak üzere Akdeniz havzasındaki altı ülkeyi kapsayan UNESCO Kültür Mirası için ICT...

Abone Ol

Avrupa Birliği tarafından desteklenen ve İtalya, Mısır, İspanya, Ürdün, Portekiz ile Lübnan olmak üzere Akdeniz havzasındaki altı ülkeyi kapsayan UNESCO Kültür Mirası için ICT Akdeniz Platformu iHERITAGE; artırılmış gerçeklik (AR), sanal gerçeklik (VR) ve karma gerçeklik (MR) kullanarak sınır ötesi teknoloji aktarımını, Living Lab'ları (Yaşayan Laboratuvarlar), sektör-akademi işbirliğini, yeni şirketlerin oluşumunu ve yeni ürünleri teşvik ediyor.

Toplamda 3,8 milyon euro (4,5 milyon ABD doları) bütçeye sahip projeden Lübnan'ın payına düşen 600 bin euro, UNESCO tarafından Kültür Bakanlığı, Byblos Belediyesi ve LAU işbirliğiyle Lübnan içinde dağıtılacak. Bahsi geçen altı ülkede, Kahire'deki piramitler, Ürdün'de Petra'da bulunan kalıntılar, İtalya'da Sicilya'daki Palermo ve İspanya'daki birçok arkeolojik alandan başlayarak Lübnan'daki Byblos kentine uzanan skalada eserlerin AR, VR ve MR uygulamaları gerçekleştirilecek.

Proje, Lübnan'da Lübnan Amerikan Üniversitesi'ndeki Louis Cardahi Vakfı gözetmenliğinde gerçekleştirilecek. Vakıf Müdürü Rachid Chamoun, amacın insanların kültür turizmini artıran bir dizi aktivite içinde bulunmasını ve yatırımı desteklemeyi sağlamak olduğunu söyledi.