BEYRUT, 20 Ocak (Xinhua) Fayad'a göre henüz Lübnan'ın güneyinde bildirilmiş kuş gribi vakası bulunmuyor, ancak tavuk yetiştiricileri, hava yoluyla, göçmen kuşlar ya da sık sık Lübnan-İsrail sınırını geçen vahşi hayvanlar aracılığıyla virüsün bulaşmasından endişe ediyor. Fayad, "Lübnan'ın güneyindeki tavuk çiftliği sahipleri, sağlık, çevre ve tarım yetkilileriyle bu virüsü bölgemizden uzak tutmak için gerekli her tür tedbiri aldık" diye konuştu.
Tavuk ölüm oranlarının arttığının fark edilmesi ve kuşlar üzerinde yapılan testlerin incelenmesinden sonra İsrail Tarım Bakanlığı, Aralık 2021'de Lübnan sınırı yakınlarındaki tavuk çiftliklerinde kuş gribi salgını olduğunu duyurdu. Basında yer alan haberlere göre binlerce tavuk ve göçmen kuşun ölümünün ardından İsrail'in kuzeyinde onlarca çiftlik kapatıldı. Lübnan'ın güneyindeki Tarım Bakanlığı ofisinde genel direktör olan İsmail Amin'e göre bakanlık, göçmen kuşların avlanmaması ve arazide bulunan göçmen kuşlara dokunulmamasına dikkat çekerek Lübnan hava sahasından geçen göçmen kuşlar için geçici mola yerleri olarak işlev gören su birikintilerinin dikkatli şekilde izlenmesi çağrısında bulundu. "Belediye başkanları ve tavuk çiftliği sahiplerinden tavuklar başta olmak üzere kuşları etkileyen her türlü tuhaf semptomu derhal bildirmelerini istedik" diyen Amin, Lübnan'ın komşu ülkelerdeki kuş gribi salgınlarını yakından takip ettiğini sözlerine ekledi.
Öte yandan Lübnan Tarım Bakanlığı, çiftlik sahiplerinden göçmen kuşların çiftliklere yaklaşmasını önleme, kuşlarda ve çiftlik çalışanlarında görülen her türlü grip semptomunun bildirilmesi ve enfekte olmuş kuşların bir an önce bakanlığın hayvan sağlığı laboratuvarına gönderilmesi gibi bir dizi yönergeyi uygulamalarını talep etti. Veteriner Adham Jabr'a göre H5N1 virüsü, çoğu evcil ve yabani kuş türünü hatta domuzları etkiliyor ve hastalığa yakalanmış kuşlardan insanlara bulaşabiliyor. Virüsün, İsrail'den Lübnan'a yayılma olasılığı sadece insanların sağlığı ve kuşların güvenliği hakkında değil, aynı zamanda çiftçilerin geçim kaynakları konusunda da önemli bir endişe kaynağı oluşturuyor. Lübnan'ın tavukçuluk sektörünün halihazırda ekonomik krizden etkilendiğini kaydeden güneydeki bir tavuk çiftliği sahibi olan Gerges Hanna, kuş gribi virüsünün trajik gerçekliğinin, sektöre daha büyük bir darbe indirebileceğini ve çevre ve gıda güvenliğine ilişkin ciddi sonuçların yanı sıra binlerce ailenin geçim kaynağını etkileyebileceğini sözlerine ekledi. Ayrıca Lübnan'ın güneyindeki tavuk çiftliği sahipleri derneğinin başkanı olan Hassan Ghayyad'a göre, kırmızı etin fiyatı kilo başına 400.000 Lübnan lirasına (13 ABD doları) ulaştığından, kilosu sadece 150.000 liradan satılan tavuğun en uygun fiyatlı gıdalardan biri olarak görüldüğü ekonomik krizdeki Lübnan'da sınırlı geliri olan insanlar önemli bir protein kaynağından yoksun kalabilir.
Tarım Bakanlığı'nın verilerine göre Lübnan'da yaklaşık 150.000 ton beyaz et üreten 2.000'in üzerinde tavuk çiftliği bulunuyor. Ayrıca sektör, Lübnan vatandaşları ve yerlerinden edilmiş Suriyelilere 30.000 kadar iş imkanı sağlıyor.