İngiltere'nin başkenti Londra'nın yaklaşık 380 kilometrekaresini kapsayan, Avrupa'nın en büyük ultra düşük emisyon bölgesi Pazartesi günü faaliyete geçti. Londra'yı çevreleyen kuzey ve güney dairesel yollara kadar uzanan bölgede yaklaşık 3,8 milyon kişi yaşıyor. Londra Belediyesi her gün yaklaşık 110.000 aracın yeni bölgede hareket halinde olmasını ve burada sürüş için günde 12,50 pound (17,22 ABD doları) ücret ödenmesini öngörüyor. Ödeme yapmayan sürücülere 160 sterlin (220 ABD doları) ceza uygulanacak ancak ceza bedeli, 14 gün içinde ödenmesi halinde yarı yarıya düşecek.
Genişletilmiş bölge, temelde Londra'nın merkezini kapsayan, dünyanın ilk Ultra Düşük Emisyon Bölgesi'nin (ULEZ) bir uzantısı. Konuyla ilgili açıklama yapan bir belediye sözcüsü "Yeni bölge Londra'nın dörtte birini kapsıyor ve bu tür bölgelerin Avrupa'daki en büyük örneği. Bölge sayesinde daha temiz bir havanın sağlığa olumlu etkilerinden milyonlarca Londralı faydalanacak. Hareket planı, Noel Günü hariç yılın her günü 24 saat aktif olacak" dedi.
ULEZ aynı zamanda Londra'nın iklim acil durumuyla mücadele etme ve 2030'a kadar net sıfır karbonlu bir şehir olma yolunda ilerlemesi hedeflerine yönelik kritik önemde bir adım. Londra Belediye Başkanı Sadık Han, "Bu, şehrimiz için önemli bir gün. Bugün Ultra Düşük Emisyon Bölgesi'ni genişletmek emisyonları azaltarak Londra'nın kirli, toksik havasını temizleyecek ve küresel iklim acil durumunun üstesinden gelmeye yardımcı olacak" diye konuştu.
Han, "ULEZ, Londra'nın merkezinde, yol kenarındaki zehirli nitrojen dioksit kirliliğinin neredeyse yarı yarıya, ulusal ortalamanın beş katı kadar azaltılmasına yardımcı oldu. Ancak kirlilik sadece Londra'nın merkezinde yaşanan bir sorun değil, bu yüzden bugün ULEZ'i genişletmek tüm şehirdeki Londralıların yararına olacak ve bu Londra'nın pandemiden yeşil toparlanmayla çıkması için de önemli bir adım" mesajı verdi. Han'a göre, kirlilik Londra'da her yıl 4.000 kişinin erkenden hayatını kaybetmesine ve çocukların az gelişmiş akciğerlerle büyümesine yol açıyor.
Han; küçük işletmelere, minibüs işleten hayır kurumlarına, düşük gelirli ve engelli Londralılara eski ve çevreyi kirleten araçlarını hurdaya çıkarmaları için 61 milyon sterlin (84 milyon ABD doları) kaynak sağladı. Astım İngiltere ve İngiliz Akciğer Vakfı adlı hayır kurumlarının CEO'su Sarah Woolnough belediyenin bu adımını memnuniyetle karşıladıklarını bildirdi. Woolnough, "Bu doğru yönde atılmış büyük bir adım olmasına rağmen bu görünmez tehdide karşı kayıtsız kalmamaya devam etmeliyiz. İşin aslı şu ki Londra'da yaşayan insanların çoğu hala kirlilik seviyelerinin tehlikeli derecede yüksek olduğu bölgelerde yaşıyor" ifadelerini kullandı.