TRABLUS, 27 Ağustos (Xinhua) -- Libya'nın doğusundaki hükümet, kontrolü altındaki tüm petrol sahalarını ve limanları kapattığını duyurdu. Pazartesi günü açıklanan karar, Batı'daki Başkanlık Konseyi'nin Merkez Bankası başkanını değiştirme hamlesinin ardından geldi. Trablus merkezli Başkanlık Konseyi kısa süre önce Merkez Bankası'na yeni bir başkan atamış ancak doğu merkezli Temsilciler Meclisi yetki dışı olduğu gerekçesiyle bu kararı reddetmişti. Yerel basın Pazar günü Başkanlık Konseyi'nden bir heyetin kararı uygulamak üzere Merkez Bankası'nın Trablus'taki merkezine girmeye çalıştığını bildirdi. Libya'nın doğusundaki hükümetin başbakanı olan Usame Hammad, Başkanlık Konseyi'ni Libya'nın en önemli finans kurumunun kontrolünü yasadışı olarak ele geçirmekle suçladı. Hammad, konseyin eylemlerinin ülkenin mali işlemlerini durdurduğunu ve ekonomik çöküşe yol açabileceğini savundu.

Çin Dışişleri Bakanlığı: İspanya Başbakanı Sanchez'in ziyaretiyle ilişkilerde yeni gelişmeler bekliyoruz Çin Dışişleri Bakanlığı: İspanya Başbakanı Sanchez'in ziyaretiyle ilişkilerde yeni gelişmeler bekliyoruz

Tüm petrol sahaları ve limanlarda mücbir sebep hali ilan eden Hammad, petrol üretim ve ihracatını bir sonraki duyuruya kadar durdurdu. Trablus merkezli Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdulhamid Dibeybe ise Petrol ve Dogalgaz Bakanı Khalifa Abdul Sadiq ile bir araya gelerek petrol ve doğalgaz üretiminin artırılmasını ele aldı. Muammer Kaddafi'nin 2011 yılında devrilmesinden bu yana ülke bölünmüşlükle mücadele eden Libya şu anda Temsilciler Meclisi tarafından desteklenen ülkenin doğusundaki hükümet ve Başkanlık Konseyi tarafından desteklenen Trablus'taki batı merkezli hükümet olarak iki büyük rakip yönetime bölünmüş durumda. Bu bölünme sık sık çatışmalara, birbiriyle çatışan meşruiyet iddialarına ve petrol de dahil olmak üzere kaynakların kontrolü üzerinde mücadelelere yol açmakta. Çok sayıda uzlaşma girişimine ve uluslararası arabuluculuk çabalarına rağmen Libya'daki siyasi istikrarsızlık ve bölünmüşlük devam ediyor.

Kaynak: rss