Yaşam

La Palma'daki yanardağda yeni bir yarık açıldı

MADRİD, 29 Kasım (Xinhua) 10 hafta önce faaliyete geçen yanardağda volkanik patlamalar halen devam ediyor. Bu yeni yarığın meydana gelmesinden üç gün önce yani Perşembe günü,...

Abone Ol

MADRİD, 29 Kasım (Xinhua) 10 hafta önce faaliyete geçen yanardağda volkanik patlamalar halen devam ediyor. Bu yeni yarığın meydana gelmesinden üç gün önce yani Perşembe günü, yanardağın yan tarafında başka bir yarık açılarak lav püskürtmeye başlamış ve saatte 600 metre hızla yamaçlardan aşağı akan lavlar, bir mezarlığı ve fotovoltaik elektrik üretim tesisini kaplamıştı.

Pazar günü yeni yarıktan başlayan lav akışı, dağın kuzey yamacından aşağı iniyor ve ardından batıya dönüyor. Adada, bu yeni hareketlenmenin, mevcut lav kanallarını taşırmasından ve daha fazla alanı lavlarla kaplamasından korkuluyor. La Palma'da şimdiden 1.100 hektardan fazla alana yayılan lavlar, yarısı konut olmak üzere 2.500 civarında binayı yok etti ve yaklaşık 7.000 kişinin tahliye edilmesine yol açtı.

Ulusal Coğrafya Enstitüsü, adada devam eden sismik aktiviteye dair de bilgi verdi. Buna göre, Pazar günü gece yarısından öğleden sonraya kadar 91 deprem kaydedildi ve bunların 73'ü 10-15 kilometre derinlikte meydana geldi. Yanardağ ağzındaki yaklaşık 6 santimetrelik kabarma da göz önüne alındığında bu depremler, yanardağın magma
bölümünün yeniden dolduğu ve en azından yakın gelecekte patlamaların devam edeceği öngörülüyor.

Diğer yandan La Palma Havaalanı'nda Cumartesi günü yeniden başlayan uçuşlar ancak Pazar gününe kadar devam edebildi. Şiddetli yağmur ve yanardağın püskürttüğü küller uçuşları imkansız hale getirerek havaalanının kapanmasına neden oldu.