Çin'de perakende satışlar Ağustos'ta yüzde 2,1 arttı Çin'de perakende satışlar Ağustos'ta yüzde 2,1 arttı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kabine Toplantısı'nın ardından kameralar karşısına geçti ve gündemdeki KYK borçları ile ilgili şunları söyledi:

‘Kredi geri ödemelerinin, enflasyon farkı veya faiz uygulaması olmaksızın sadece alınan kredi rakamı üzerinden yapılmasını kararlaştırdık. Aldığımız kararla, kredi geri ödemelerinde toplam 26 milyar liranın üzerinde bir yükü gençlerimizin üzerinden kaldırmış oluyoruz. Böylece 3 milyon 157 bin gencimizin öğrenim kredisi sorununu kökten çözmüş oluyoruz.’

KYK BORCUNU ÖDEYENLER NE YAOACAK?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, KYK kredi borçlarıyla ilgili alınan yeni kararı şu sözlerle duyurdu:

‘Alınan kredilerin ödemeleri mezuniyetten 2 yıl sonra başlıyor. Mezun öğrenci sigortalı bir işe başlamayanlar e-devlet üzerinden erteleyebiliyor. Bugüne kadar kredilerin hesaplamaları yurt içi fiyat endeksine göre yapılıyordu. Biz hiçbir zaman faiz uygulaması yapmadık. Hiçbir öğrenciden faiz almadık. Enflasyon nedeniyle öğrenim kredisi borçlarında beklenmeyen rakamlar ortaya çıktı.

Haftalar öncesinden arkadaşlarımıza talimat verdim. Kredi geri ödemelerinin enflasyon veya faiz uygulaması olmaksızın sadece alınan kredi üzerinden yapılmasını kararlaştırdık. Yani ana para. Bu uygulamada kredi ödemesi yapan tüm öğrenciler yararlanacak.

Toplamda 26 milyar liranın üzerinde bir yükü gençlerin üzerinden kaldırmış oluyoruz. Böylece mezun olup geri ödemesi başlayacak 1 milyon 49 bin, kredi almış 812 bin şu an okuyan öğrencimiz ve vergi dairelerinde takip edilen 1 milyon 295 bin öğrencimizin öğrenim kredisi sorununu çözmüş oluyoruz. Önümüzdeki yıldan itibaren alınan kredi kadar sorumlu olacaklar.’

Ancak şu an açıklanan detaylarda, kredi ödemesini tamamlayan veya şu an hala ödemekte olan kişiler için ne yapılacağı henüz açıklanmadı. 

E-DEVLET KYK BORCU NASIL SORGULANIR?

KYK borcu sorgulama sayfasına girebilmek için öncelikle e-Devlet üzerinden TCK ve şifre ile giriş yapılması gerekmektedir.

Sonrasında ise hizmetler arasından Gençlik ve Spor Bakanlığı ‘öğrenim/katkı kredisi geri ödeme sorgulama' adresine gidebilir veya arama kısmına 'öğrenim kredisi geri ödeme sorgulama' yazabilirsiniz.

KYK borcu sorgulama ekranı için TIKLAYIN!

KYK borç yapılandırma ekranı için TIKLAYIN!