Çin ve Malavi ikili ilişkileri stratejik ortaklığa yükseltti Çin ve Malavi ikili ilişkileri stratejik ortaklığa yükseltti

PYONGYANG, 13 Mayıs (Xinhua) -- Resmi Kore Merkezi Haberi Ajansı, Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti (Kuzey Kore) lideri Kim Jong Un'un Perşembe günü devlet acil durum salgın önleme merkezini ziyareti esnasında Kovid-19'un yayılmasını kontrol altına almak için hızlı hareket edilmesi çağrısı yaptığını bildirdi. Habere göre Kim, "devlet salgın önleme çalışmasının maksimum acil durum salgın önleme sistemine döndürülmesinin ardından" salgın durumunu inceledi ve Kovid-19'un ülke genelinde yayılması hakkında bilgi aldı.

Kuzey Kore'de sebebi belirlenemeyen bir ateş Nisan sonundan itibaren ülke genelinde adeta bir patlama yapar gibi yayıldı ve "kısa bir süre zarfında" 350.000'den fazla insan ateşlendi ve bunlardan en az 162.200'ü tamamen iyileşti. Ajansın haberinde, sadece Perşembe günü ülke genelinde 18.000 kişinin ateşlendiği ve şu ana dek Kuzey Kore'de sayısı 187.800'e varan insanın izole edilerek tedavi edildiği ve bunlardan altısının öldüğü (ölenlerden birisinin testinde Omicron BA.2 alt varyantı çıktığı) belirtildi. Haberde Kim'in, "Ateşin, başkent bölgesini merkez alarak eşzamanlı bir şekilde yayılması, kurmuş olduğumuz salgın önleme sisteminde zayıf bir noktanın varlığını gösteriyor" şeklindeki sözlerine yer verildi.

Kim şöyle devam etti: "Mevcut kamu sağlığı kriz durumunu erken bir tarihte tersine döndürmek, salgın önlemenin istikrarını yeniden tesis etmek ve halkımızın sağlık ve refahını korumak Parti'mizin önündeki en büyük zorluk ve en önemli görevdir." Resmi Kore Merkezi Haber Ajansı Perşembe günü yayınladığı haberinde, Pyongyang'daki ateşli hastalardan Pazar günü alınan örneklerin, koronavirüsün yüksek derecede bulaşıcı Omicron varyantı ile "tutarlı" olduğu bildirildi. Kuzey Kore, dünyada pandeminin ortaya çıkmasından kısa bir süre sonra, virüsü ülkeden uzak tutmak için sınırlarını kapatmak suretiyle sıkı önlemler almış ve Perşembe gününe kadar ülkede tek bir vaka dahi teyit edilmemişti.