Dünya

Kuzey beyaz gergedanlarını kurtarma yarışı sürerken Kenya iki yeni embriyo üretildiğini duyurdu

NAİROBİ, 17 Şubat (Xinhua) KWS, Kenya'nın başkenti Nairobi'de yayınlanan açıklamada, embriyoların geçen yıl Ekim ayı ile Şubat'ta gerçekleştirilen iki işlemin ardından üretil...

Abone Ol

NAİROBİ, 17 Şubat (Xinhua) KWS, Kenya'nın başkenti Nairobi'de yayınlanan açıklamada, embriyoların geçen yıl Ekim ayı ile Şubat'ta gerçekleştirilen iki işlemin ardından üretildiğini ve yakın gelecekte taşıyıcı anne olacak dişi bir güney gergedanına nakledileceğini kaydetti. Kenya'nın kuzeyindeki Ol Pejeta Koruma Alanı'nda yaşayan ve dünyadaki iki dişi kuzey beyaz gergedanından birinden alınan oositler, yani yumurta hücreleriyle şimdiye kadar başarılı şekilde 14 embriyo üretildi. KWS'nin verdiği bilgiye göre, Ekim 2021 ve Şubat aylarında Ol Pejeta koruma alanında gerçekleştirilen işlemler, yerel ve uluslararası bilim insanlarının yanı sıra doğal kaynakları koruma çalışanlarından oluşan konsorsiyumun topladığı yedinci ve sekizinci başarılı yumurta hücresi seti oldu.

Açıklamada, iki yeni embriyonun İtalya'daki bir laboratuvarda olgunlaştırıldığı ve döllendiği, taşıyıcı anne olan güney beyaz gergedanına nakledilmeyi bekleyen embriyoların Kasım 2021 ve Şubat aylarında saklama amacıyla dondurulduğu ifade edildi. İki embriyo, Angalifu adlı bir erkek kuzey beyaz gergedanından alınan sperm kullanılarak üretildi ve şu anda, taşıyıcı anneye transfer edilmek üzere sıvı nitrojen içinde saklanıyor. "Daha fazla sayıda embriyo, bir kuzey beyaz gergedanı yavrusuna sahip olma şansını artırıyor" açıklamasında bulunan KSW, bilim insanlarından oluşan konsorsiyumun, Fatu adlı dişi kuzey beyaz gergedanının yumurta hücrelerini düzenli olarak toplamayı planladığını da kaydetti. KWS, dişi kuzey beyaz gergedanına gelecekte uygulanacak yumurta hücresi toplama işlemlerine de düzenli risk değerlendirmesinin rehberlik edeceğini belirtti. Kuzey beyaz gergedanları neslinin tükenmesini durdurma yarışı, bilim insanlarının sağlıklı yavrular üretmek için yardımlı döllenmeyi kullanmasıyla ortaya çıkan bir dönüm noktası olasılığıyla birlikte 2019 yılında başlamıştı.