Çin

Kuşak ve Yol İnisiyatifi'nin oluşturulma sürecine ilham veren unsurlar

Abone Ol

BEİJİNG, 18 Ekim (Xinhua) -- 3. Kuşak ve Yol Uluslararası İşbirliği Forumu için dünyanın dört bir yanından devlet liderleri, iş dünyası yöneticileri ve akademisyenler Beijing'e gelirken, tüm gözler konuklarını ağırlayan Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping'in üzerinde. Xi'nin küresel kalkınma vizyonunun imzası niteliğindeki Kuşak ve Yol İnisiyatifi, sadece 10 yıl içinde dünyanın en popüler kamu mallarından biri haline gelerek gelişmekte olan pek çok ülkeye kalkınma atılımı yapma fırsatı sundu.

Beijing'de düzenlenen forum, inisiyatifin kayda değer başarılarına yenilerini eklemek ve ortak refaha doğru ilerlemek üzere tüm üyelere tarihi bir fırsat sunuyor. Xi, Kuşak ve Yol İnisiyatifi'ni neden önerdi? İnisiyatifin başarısının ardında ne var? Ve Xi, inisiyatif sayesinde ne elde etmeyi umuyor? Xi'nin okuma alışkanlığı, kendisine bir yandan Doğu'nun ve Batı'nın tarih ve kültürleri hakkında zengin bir bilgi birikimi kazandırırken, diğer yandan da küresel kalkınma hakkındaki düşünceleri için ilham kaynağı oluşturdu.


1972'de çekilen arşiv fotoğrafında, o dönem kırsalda "eğitimli bir genç" olan Xi Jinping, akrabalarını ziyaret etmek üzere Beijing'e dönerken görülüyor. (Fotoğraf: Xinhua)

2.100 yıldan daha uzun bir süre önce Han Hanedanlığı'nın kraliyet elçilerinden biri olan Zhang Qian, Chang'an'dan batıya doğru cesur bir yolculuğa çıktı. Onun maceraları Çin ile Orta Asya arasında ticari ve kültürel etkileşimin kapılarını aralarken, Doğu ile Batı'yı birbirine bağlayan İpek Yolu'nun hareketlenmesine yardımcı oldu. Bu hikayeyi 2013 yılında Kazakistan'daki Nazarbayev Üniversitesi'nde dinleyicilerle paylaşan Xi, "Bugün burada durup geçmişe baktığımda, dağlarda yankılanan deve çanlarını duyar, çölden yükselen duman bulutlarını görür gibi oluyorum" demişti.

Özbekistan'ın Hive kentindeki tarihi mekanlardan bir görünüm, 29 Nisan 2023. (Fotoğraf: Xinhua)

"Tarih en iyi öğretmendir" diyen Xi, İpek Yolu ruhunu canlandırıp geleceğe taşımanın, kültürel ve halklar arası etkileşimi teşvik etmenin, Kuşak ve Yol İnisiyatifi'nin ayrılmaz parçası olduğunu belirtiyor. 2017'de ilki düzenlenen Kuşak ve Yol Uluslararası İşbirliği Forumu'nda konuşan Xi, "Kültürel ve halklar arası etkileşim için çok katmanlı bir mekanizma kurmalı, daha fazla işbirliği platformu oluşturmalı ve daha fazla işbirliği kanalı açmalıyız" demişti.

Cumhurbaşkanı şöyle devam etmişti: "Kuşak ve Yol İnisiyatifi çerçevesinde, farklı medeniyetler söz konusu olduğunda yabancılaşmanın yerini etkileşimin, çatışmanın yerini karşılıklı öğrenmenin, üstünlük duygusunun yerini ise bir arada yaşamanın almasını sağlamalıyız. Bu, farklı ülkeler arasında karşılıklı anlayış, saygı ve güveni artıracaktır." Xi, bu amaçla Asya Medeniyetleri Diyaloğu Konferansı'nın düzenlenmesini önermiş ve Küresel Medeniyet İnisiyatifi önerisini ortaya koymuştu. Cumhurbaşkanı, "Kendi medeniyetlerimizi dinamik tutmalı ve diğer medeniyetlerin gelişmesi için uygun koşullar yaratmalıyız" demişti.