Boao Asya Forumu Küresel Sağlık Forumu 2. Konferansı, Çarşamba günü Shandong eyaletinin Qingdao kentinde, 40 ülke ve bölgeden 2 bin 800'den fazla delegenin katılımıyla başladı. Çin Halk Siyasi Danışma Konferansı Ulusal Komitesi Başkan Yardımcısı Li Bin, halkının sağlığına ve hayatına her zaman büyük önem atfeden Çin'in Kovid-19 pandemisine karşı küresel işbirliğini her zaman desteklediğini ve aynı zamanda içerideki salgın durumuyla etkili biçimde başa çıktığını söyledi.

Uluslararası toplumun da halk sağlığı sistemini güçlendirmek yönündeki çabalarını sürdürmesi gerektiğini kaydeden Li'ye göre, uluslararası toplum küresel sağlık yönetişimini geliştirmek konusunda çok taraflılığı desteklemeye devam etmeli ve tıbbi servisler ile sağlık hizmetlerini adil ve ulaşılabilir hale getirmeli.

Boao Asya Forumu Genel Sekreteri Li Baodong ise Kovid- 19'un insanların hayatlarını ciddi şekilde tehdit ettiğini ve küresel ekonominin aksamasına sebep olduğunu kaydetti. Li, herkes için sağlık hizmetinin gerçeğe dönüşebilmesi için uluslararası toplumun ve toplumun çeşitli kesimlerinin işbirliği ile ortak çabalarına gerek duyulduğunun altını çizdi.

BM: Gazze'de aşılama geciktikçe çocuk felcinin yayılma riski artıyor BM: Gazze'de aşılama geciktikçe çocuk felcinin yayılma riski artıyor

Eski Japonya Başbakanı Yasuo Fukuda da yeni tür koronavirüsün sınırları tanımadığını ve pandemiyle mücadelede küresel işbirliği ile koordinasyonun gerekli olduğunu söyledi. Fukuda, Çin'in gelişmekte olan ülkelere aşı sağlamasının da övgüye değer olduğunu ifade etti.

Bu yıl "Sağlığın Ötesinde Sağlık" temasıyla düzenlenen konferans, sağlık alanında küresel yönetişim, çok taraflılık ve uluslararası işbirliği gibi konulara odaklanıyor. Konferans, Boao Asya Forumu tarafından ilk kez 2018'de oluşturuldu ve ilk konferans 2019 yılında Qingdao'da düzenlendi.

Editör: İRFAN KARSLI