Mısır Çevre Bakanı Yasmine Fouad ve Çin Ekoloji ve Çevre Bakan Yardımcısı Zhao Yingmin, eşbaşkanlık ettikleri iki saatlik oturumda küresel meslektaşlarıyla biyoçeşitliliğinin nasıl korunacağını, eski haline getirileceğini ve sürdürülebilir şekilde kullanılacağını ele aldı.

Toplantının açılışında bir konuşma yapan Zhao, "Biyoçeşitliliğin korunması ve eski haline getirilmesi; iklim, sağlık, gıda ve su güvenliği ile sürdürülebilir kalkınma dahil tüm sorunların çözülmesinin anahtarı ve temelidir" ifadelerini kullandı. Zhao, "Biyolojik çeşitliliğin eski haline getirilmesi ve gerçekleştirilmesi, acilen yerine getirilmesi gereken bir görevdir ve insanlığın vakit geçirmeksizin tarihi, dönüşümsel ve kapsayıcı değişiklikler yapması şarttır" diye konuştu.

Giriş konuşmasında Çin'in tehlike altındaki türlerin korunması, ekosistemin eski haline getirilmesi ve diğer alanlarda kayda değer sonuçlar elde ettiğini kaydeden Çin Bilimler Akademisi'nden akademisyen Wei Fuwen, Çin'in bilgeliği ve çözümleriyle, uluslararası toplumun ilgili zorluklara yönelik tepkilerine katkıda bulunduğunu dile getirdi.

Lüksemburg Çevre Bakanı Carole Dieschbourg, "Biyoçeşitlilik ve insan refahının temel unsurları olarak türleri ve ekosistemleri, 2020 sonrası küresel biyoçeşitlilik çerçevesinin temeline yerleştirmeliyiz" diye konuştu. Monako Bakanı Celine Caron-Dagioni ise "İklim değişikliğinin, kentlerimiz üzerinde ek gerilim yarattığını biliyoruz. Bu yüzden bunun hafifletilmesine yönelik stratejiler bulmamız gerekiyor. Biyoçeşitlilik bize harika araçlar sunuyor" ifadelerini kullandı.

Avrupa Birliği Çevre, Okyanuslar ve Balıkçılıktan Sorumlu Komisyon Üyesi Virginijus Sinkevicius, "En küçük ortak paydaya odaklanan bir yaklaşım yeterli olmayacaktır" diye konuştu. Avustralya, Yeni Zelanda, Portekiz, Almanya, Yunanistan ve diğer ülkelerin temsilcileri de okyanusların ve yaban hayatının korunması gibi çeşitli konulardaki uygulama ve başarılarını sundu.

EFES-2022 Tatbikatı sürüyor EFES-2022 Tatbikatı sürüyor

Editör: İRFAN KARSLI