MOGADİŞU, 15 Mart (Xinhua) -- Başbakan Muhammed Roble, Somali'nin başkenti Mogadişu'da Pazartesi akşamı yayınladığı açıklamada, kuraklık koşullarının kötüleşmesi nedeniyle bağışçıları yardımı hızlandırmaya çağırdı.

Bağışçılar topluluğunun temsilcileriyle Pazartesi günü bir toplantı gerçekleştiren Roble, kuraklığın yaklaşık 6,9 milyon kişiyi ve 9,5 milyondan fazla çiftlik hayvanını etkilediğini, 2,6 milyon kişinin de şiddetli su sıkıntısıyla karşı karşıya olduğunu söyledi.

2024 Bali Uluslararası Havacılık Fuarı'nda akrobasi gösterileri nefes kesti 2024 Bali Uluslararası Havacılık Fuarı'nda akrobasi gösterileri nefes kesti

"Ülke, 2011'deki kıtlıktan bu yanaki en kötü kuraklığı yaşıyor. Üst üste üçüncü kez yağmur sezonu yaşanmadı ve bu da çiftlik hayvanları ile mahsülleri mahvetti" diyen Roble, uluslararası topluma ülkenin kuraklıktan etkilenen insanlarına yönelik devam eden acil yardıma katılmaları çağrısı yaptı. Başbakan, "Yardım çağrılarımız, ülkenin durumdan en kötü etkilenen bölümlerine yardım gönderen çeşitli ülkeler ve kurumlar tarafından yanıtlandı" dedi.

Roble, "Kitlesel ölümlere yol açabilecek ve üstesinden gelmesi zor bir insani durumla sonuçlanacak kıtlığı önlemek için kuraklık çeken Somali halkının yardımına gelmenizi rica ediyorum" diye konuştu.

Bu çağrı, Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinasyon Ofsi'nin (OCHA) kızamık ve akut sulu ishal/kolera vakalarının yükselişte olduğunu belirterek kuraklıkla ilgili acil durumun Nisan ayındaki bir sonraki yağmur sezonu öncesinde kötüleşmesinin beklendiği konusundaki uyarısının ardından geldi.

OCHA, hayatları ve geçim kaynaklarını kurtarmak için öncelikli sektörlere yönelik acil ek fnansman gerektiğini ve yerel toplulukların, yetkililerin ve insani yardım ortaklarının mevcut kaynaklar dahilinde yardımı artırmaya devam ettiğini de belirtmişti.

Editör: İRFAN KARSLI