Kültür - Sanat ve Tarih

Kudüs'ün Eski Şehir bölgesinde 2.000 yıllık kamu binası keşfedildi

İsrail Eski Eserler İdaresi'nden Perşembe günü yapılan açıklamada, Kudüs'ün Eski Şehir bölgesinde 2 bin yıllık çarpıcı bir kamu binası keşfedildiği kaydedildi. İdarenin açıkla...

Abone Ol

İsrail Eski Eserler İdaresi'nden Perşembe günü yapılan açıklamada, Kudüs'ün Eski Şehir bölgesinde 2 bin yıllık çarpıcı bir kamu binası keşfedildiği kaydedildi. İdarenin açıklamasına göre, Yahudilerce Tapınak Tepesi ve Müslümanlarca da Mescid-i Aksa olarak bilinen bölgenin hemen yanında yer alan bina, önde gelen yüksek rütbeliler için İkinci Tapınak yerleşkesine girmeden önce kullanılan bir kabul salonu olarak hizmet veriyordu.

Kudüs'ün Eski Şehir bölgesinde keşfedilen 2 bin yıllık kamu binasında yer alan antik mezarlar. (Fotoğraf: İsrail Eski Eserler İdaresi/Xinhua aracılığıyla)

Bina, duvar boyunca birçok antik mekan ve yeraltı tünelini barındıran Ağlama Duvarı Tüneli içinde gün yüzüne çıkarıldı. Yapı, birbiriyle aynı iki süslemeli salonu ve ortalarında da incelikle işlenmiş bir çeşmeyi barındırıyor. Salonların duvarları ve çeşme, üzerlerinde Korint sütün başlıkları bulunan, yontulmuş saçaklı taşıyıcı dört köşeli sütunlarla (düz destek sütunları) süslenmiş. İsrail Eski Eserler İdaresi, bu tip bekleme salonlarının M.Ö. 5. yüzyıl ila M.S. 4. yüzyıl arasında Yunan, Helenistik ve Roma toplumlarında yaygın olduğunu belirtti.

Kudüs'ün Eski Şehir bölgesinde keşfedilen 2 bin yıllık kamu binasında yer alan antik mezarlar. (Fotoğraf: İsrail Eski Eserler İdaresi/Xinhua aracılığıyla)

Çeşmeden akan su ise duvardan çıkan Korint sütun başlıklarının ortasına yerleştirilmiş kurşun borulardan fışkırıyordu.