BİRLEŞMİŞ MİLLETLER, 23 Şubat (Xinhua) -- Misyondan yapılan basın açıklamasında, Küba hükümetinin kaynakları ve çabalarına rağmen bu sektörlerdeki kayıpların "açık" olduğu ve Ocak-Temmuz 2021 döneminde yaklaşık 369,6 milyon ABD dolarına ulaştığının tahmin edildiği belirtildi. Gıda ve tarım sektörlerinin "gıda güvenliği ile bağımsızlığını sağlamanın temelini oluşturduğunu" kaydeden misyon, Kübalı şirketlerin ABD pazarına ulaşabilmesi halinde bu etkilerin büyük kısmından "kaçınılabileceğini" ifade etti.

BM: Hamas-İsrail çatışmasında 340.000 Filistinli yerinden oldu BM: Hamas-İsrail çatışmasında 340.000 Filistinli yerinden oldu

Basın açıklamasına göre, ABD pazarından doğrudan et satın almanın mümkün olmaması, İspanyol-Küba ortak girişimi BRAVO S.A.'ya "yüksek navlun ve nakliye maliyetleri nedeniyle" yaklaşık 525 bin 200 dolarlık ek masrafa mal oldu.

Öte yandan, açıklamada ABD'nin, gemilerin ve nakliye şirketlerinin Küba'ya yakıt taşımasını yasaklaması sebebiyle tarım ve sanayi öncesi süreçlerde yaşanan yakıt eksikliğinin de 5,18 milyon dolarlık bir kayba yol açtığı belirtildi.

ABD'nin Küba'ya yönelik ambargoları, bir önceki ABD Başkanı Donald Trump yönetimi sırasında artırılmıştı. Kapsamı genişletilen önlemler arasında Havana dışında Küba'daki diğer noktalara yapılan tüm uçuşların iptal edilmesi, büyük gezi gemilerinin ada kıyılarına yanaşmasının yasaklanması ve Kübalı ABD'lilerin memlekete gönderebilecekleri para transferinin kısıtlanması da bulunuyordu.

Editör: İRFAN KARSLI