Sağlık

Küba Sağlık Bakanlığı: Küba'da aşılama oranı yüzde 90'a yaklaştı

HAVANA, 27 Aralık (Xinhua) Küba Halk Sağlığı Bakanlığı'nın Pazartesi günü yaptığı açıklamaya göre şu ana kadar tüm nüfusun yaklaşık yüzde 85,8'i Kovid-19'a karşı tamamen aşı...

Abone Ol

HAVANA, 27 Aralık (Xinhua) Küba Halk Sağlığı Bakanlığı'nın Pazartesi günü yaptığı açıklamaya göre şu ana kadar tüm nüfusun yaklaşık yüzde 85,8'i Kovid-19'a karşı tamamen aşılandı. Küba vatandaşlarının yüzde 90'ından fazlası ise Küba'nın yerli üretim aşılarından en az bir doz olmuş durumda. Bakanlığın verdiği bilgilere göre sağlık yetkililerinin Kovid-19 takviye aşı dozu bekleme süresini altı aydan üç aya indirmesinin ardından 11,2 milyon kişiye 1,2 milyonun üzerinde takviye dozu uygulandı.

Bakanlık, geçtiğimiz hafta ülkede günlük yeni koronavirüs vakalarında hafif bir artış görüldüğünü söyledi. Pazartesi günü bu ada ülkesinde 128 yeni Kovid-19 vakası ve bir ölüm kayda geçerken toplam vaka sayısı 964.857'ye ve ölüm sayısı 8.321'e çıktı. Sağlık Bakanlığı'na göre Küba'da arka arkaya üç gündür günlük yeni Kovid-19 vaka sayısı 100'ün üzerinde seyrediyor ve bu durum 5 Aralık'tan bu yana ilk kez yaşanıyor. Sağlık Bakanlığı Ulusal Epidemiyoloji Direktörü Francisco Duran, son birkaç haftadır yurtdışı kaynaklı vaka sayılarında hafif bir artış yaşandığını söyledi.

"Birçok kişi, Aralık ayındaki tatillerde akraba ve arkadaşlarıyla zaman geçirecek olsa da koronavirüs yönergelerini yerine getirmek önemli" diyen Duran, "Virüsün bulaşma riski devam ediyor" diye ekledi. Mevcut durumda adada 552 aktif Kovid-19 vakası bulunuyor ve bunların 11'i yoğun bakımda tedavi görüyor. Ülkede plajlar, yüzme havuzları, restoranlar ve kafeteryaların yanı sıra dinlenme ve spor tesisleri ve tema parkları halka açık. Öte yandan Küba makamları, Omicron varyantı endişesiyle Güney Afrika dahil bazı Afrika ülkelerinden gelen yolcular için yedi günlük otel karantinasını zorunlu tutmaya başladı. Küba'da ilk Omicron varyantı vakası 8 Aralık'ta bildirildi ve o zamandan bu yana toplam sayı 29'a çıktı.