WELLİNGTON, 13 Aralık (Xinhua) Yeni Zelanda Gayrimenkul Enstitüsü'nün verilerine göre, Yeni Zelanda'da ortanca meskun emlak fiyatları, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 23,8'lik artışla geçen ay 925.000 Yeni Zelanda dolarına (628.630 ABD doları) ulaşarak rekor seviyeye ulaştı. Auckland'da ortanca emlak fiyatları, yıllık yüzde 26,2'lik artışla 1.300.000 Yeni Zelanda dolarına (883.480 ABD doları) ulaşarak başka bir ortalama rekoru kırdı. Ortanca fiyatlar aylık olarak tüm Yeni Zelanda'da yüzde 3,7 ve Auckland hariç Yeni Zelanda'da yüzde 3,2 düzeyinde arttı.

Ülkede devam eden Kovid-19 kapanmasının sonu görülünce ortaya çıkan taleple tüm ülkede emlak piyasasının normale yakın düzeye geri döndüğünü belirten Yeni Zelanda Gayrimenkul Enstitüsü Başkanı Jen Baird, pruva rüzgarlarının görülmeye başlandığı uyarısında da bulund. "Hükümetin Yeni Zelanda emlak piyasasını yatıştırmaya yönelik önlemleri, Merkez Bankası'nın faiz artışları ve bankalarının kredi verme kriterlerini sıkılaştırması, finansmanda artan zorlukları biraraya geliyor" diyen Baird, piyasanın gücü dikkate alındığında büyüme trendinin biraz daha ılımlı tarzda devam edeceğini sözlerine ekledi.

Çin ve Seyşeller ikili ilişkileri stratejik ortaklığa yükseltti Çin ve Seyşeller ikili ilişkileri stratejik ortaklığa yükseltti

Yeni Zelanda'da ev fiyatları pandemi sırasında yeni rekorlar kırarken düşük faiz oranları, konuta ve krediye olan talebi güçlendirdi. Konut talebi yüksek seyrederken, arz düşük kaldı. Bazı bölgelerde stok düzeyleri şu ana kadar görülen en düşük seviyede bulunuyor. Yeni Zelanda, "trafik ışığı" sistemi denilen ve yeşil, turuncu ve kırmızı şeklinde üç seviyeden oluşan daha basitleştirilmiş bir Kovid-19 koruma çerçevesine geçiş yaptı. Ülkenin en büyük kenti Auckland ve Kuzey Adası'nın bazı bölümleri kırmızı, ülkenin geri kalanı ise turuncu düzeyde yer alıyor.

Editör: İRFAN KARSLI