Genel

Koruma uzmanı, COP15'te 'iddialı' biyoçeşitlilik hedefleri için çağrıda bulundu

100'den fazla ülkede 650'den fazla üye kuruma sahip en büyük küresel bitki koruma organizasyonlarından biri olan Uluslararası Botanik Bahçeleri Koruma Örgütü Genel Sekreteri P...

Abone Ol

100'den fazla ülkede 650'den fazla üye kuruma sahip en büyük küresel bitki koruma organizasyonlarından biri olan Uluslararası Botanik Bahçeleri Koruma Örgütü Genel Sekreteri Paul Smith, Xinhua ile yakın zamanda yaptığı bir röportajda, siyasi liderleri harekete geçmeye çağırdı.

Smith, BM Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi Taraflar Konferansı'nın Çin'deki 15. toplantısıyla ilgili olarak, "COP15'te biyoçeşitlilik için iddialı amaçları ve hedefleri olan hükümetler göreceğimizi umuyorum" dedi.Smith, "Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi'nin imzalanmasının üzerinden 28 yıl geçti. Ancak tüm önlemlere rağmen, biyolojik çeşitlilikte kayıplar görüyoruz" dedi.

Smith, "Ve umduğum şey, dediğim gibi, gerçek liderlik sergileyen siyasi liderler ve biyolojik çeşitlilikte kayıp eğilimini tersine çevirecek bir COP15 görmemiz" diye ekledi. Smith, mevcut dengesizlikler nedeniyle biyolojik çeşitliliğin korunması konusunda küresel işbirliğinin kesinlikle gerekli olduğunu belirtti. Smith, "Örneğin, dünyadaki botanik bahçelerinin yüzde 85'i kuzey yarımkürede bulunuyor, tropik bölgelerde ve güneyde ise çok az var. Dolayısıyla uzmanlık, eğitim, kapasite geliştirme, veri ve bilgilerin paylaşılması, bunların hepsi çok önemli" dedi.

Defalarca Kunming'e giden ve Çin Bilimler Akademisi'ne bağlı Kunming Botanik Enstitüsü ile yakın çalışan Smith, Çin'in "ekolojik uygarlık" fikrinden övgüyle bahsetti ve "Çin'in biyolojik çeşitliliğin korunmasında etkileyici bir liderlik gösterdiğini" vurguladı.

Smith, "Çin, korunan alanlar ve ekolojik uygarlık fikri konusunda iyi bir geçmişe sahip. Bence Çin'in sahip olduğu avantajlardan biri şu ki, Çin'de oluşturulan politikalar, bilime ve ayrıca teknik bilgiye sıkıca bağlı gibi görünüyor" dedi. Smith, "Örneğin, Çin, son derece küçük popülasyonlara sahip bitki türlerinin korunmasına yönelik programlar yürütüyor, ki bu en çok tehdit altındaki türlere öncelik vererek bitkileri korumaya yönelik sistematik bir yaklaşım" diye konuştu.

Smith, "Çinli partnerlerin ve kurumların her bitki türünü korumaya çalıştığını görmek harika" diye ekledi. Smith, Çin'in küresel biyoçeşitliliğin korunması ve işbirliği konusunda "liderlik göstermek için mükemmel bir konumda" olduğuna inanıyor. Smith, "Çin ayrıca dünyanın güneyinde bulunan ve gelişmekte olan ülkelerdeki kurumlar ve ülkelere mentorluk ve destek veriyor. Umarım Çin, politika çerçevesinin belirlenmesi söz konusu olduğunda bu ülkeler üzerinde etkili olur" dedi.