KDC Haberleşme ve Medya Bakanlığı'nın "yanlış alarm" etiketini kullanarak Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, "Bir uçak volkanın tüm kanatlarının üzerinde uçtu. Patlamaya dair bir iz bulunamadı. Söz konusu olay, dumanı yanardağ aktivitesi olarak algılanan odun kömürünün yoğun karbonizasyon faaliyetiydi" ifadesi yer aldı.

Bakanlık daha önce "Nyamulagira'nın kuzey kanadında düşük yoğunluklu bir volkan patlaması olduğu bildirildi" ifadesini içeren bir tweet paylaşmıştı. Ancak paylaşım daha sonra silindi. Ülkenin kuzeydoğusundaki Kuzey Kivu eyaletinin başkenti olan Goma, iki aktif yanardağ olan Nyamulagira ve Nyiragongo'ya ev sahipliği yapıyor. Yerel yönetime göre, 22 Mayıs'ta Nyiragongo Yanardağı'nda meydana gelen patlamada en az 32 kişi hayatını kaybetti.

EFES-2022 Tatbikatı sürüyor EFES-2022 Tatbikatı sürüyor

Bölgede Nyiragongo yanardağının bir kez daha patlayacağına ilişkin korku hakim. Goma ve civarındaki insanlar, Perşembe gününden bu yana yeni bir patlama riskine karşı tedbir olarak yetkililer tarafından belirlenmiş yerlere götürülmek üzere tahliye edildi.

Yetkililer Goma sakinlerinin büyük kısmını, Goma'dan yaklaşık 26 kilometre uzaklıktaki Sake kentine yerleştirirken, sakinlerden bazıları da sınırı geçerek felaketten etkilenen insanlara barınak sağlayan Ruanda'nın Gisenyi kentine gitmeyi tercih etti. Yerel basına göre, Goma'nın bazı bölgelerinde sismik sarsıntılar hala hissediliyor. Ancak tahliye edilen bazı ailelerin kente dönmeye başlamasıyla durum nispeten sakin görünüyor.

Editör: İRFAN KARSLI