ADEN, 5 Eylül (Xinhua) -- Kızıldeniz'de iki hafta önce Husi güçlerinin saldırısına uğrayan Yunan bandıralı tankerde küçük çaplı bir petrol sızıntısı tespit edildi. Yemen hükümetinden bir denizcilik yetkilisi Çarşamba günü adının açıklanmaması kaydıyla yaptığı açıklamada petrol sızıntısının 21 Ağustos'ta Husi saldırısında doğrudan isabet alan MV Sounion adlı tankerin arka kısmındaki sınırlı bir mesafede gözlemlendiğini söyledi. Tankerde yaklaşık 150.000 ton ham petrol bulunuyor.

Tanker mürettebatı saldırının ardından bir kurtarma gemisiyle Cibuti'ye tahliye edilmişti. Husiler geçtiğimiz hafta kurtarma operasyonuna ve tankerin çekilmesine izin verdiklerini açıklamıştı. Ancak Yemen hükümet yetkilisi Husi grubunu, operasyona onay vermelerine rağmen tankeri çekmekle görevli teknik ekiplerin gelişini engellemekle suçladı. Yemenli yetkili, "Petrol sızıntısını kontrol altına almak ve tankeri en hızlı şekilde çekmek için teknik ekiplere erişim izni verilmezse büyük bir çevre felaketinin eşiğindeyiz" uyarısında bulundu.

Moskova'da drone saldırısının ardından uçuşlar ertelendi Moskova'da drone saldırısının ardından uçuşlar ertelendi

Avrupa Birliği'nin donanma misyonu Aspides Salı günü yaptığı açıklamada Husi saldırısının ardından MV Sounion'u kurtarma çalışmalarının askıya alındığı duyurdu. Aspides sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada Pazar gününden bu yana tankeri kurtarmaya katılan römorkörleri koruduklarını ve öncelikli amaçlarının "bölgede benzeri görülmemiş bir çevre felaketini" önlemek olduğunu belirtti. Aspides, kurtarma işlemine nezaret eden özel şirketlerin koşulları güvenli bir çekme operasyonu için çok tehlikeli bulmaları nedeniyle başka çözümler araştırdıklarını kaydetti.

Kaynak: rss