Sağlık

Kış aylarının vazgeçilmezi ‘Salep’: Salebin faydaları neler?

Kış aylarında en çok tüketilen içeceklerden biri olan salep, lezzetinin yanında birçok sağlıklı özelliği de içerisinde barındırıyor. Yüksek miktarda kalsiyum, potasyum ve C vitamini içeren salebin faydaları neler?

Abone Ol

SALEBİN FAYDALARI NELER?

Salep faydaları ile bilinen bir içecektir. Özellikle kış aylarında birçok hastalığa iyi gelir. İşte salebin insan vücuduna faydaları.

  • Özellikle kış aylarında içildiğinde grip ve nezle gibi hastalıklara iyi gelir.
  • İçerdiği protein ve kalsiyum sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir ve hastalıklara karşı korur.
  • Göğüs bölgesini yumuşatır.
  • Zihni canlı ve dinç tutar. Ayrıca hafızayı güçlendirir.
  • Tok tutar, enerji verir ve zinde tutar.
  • Bronşit gibi hastalıklar yüzünden yaşanan öksürüğü keser ve boğazların yumuşamasını sağlar.
  • Soğuk havalarda içildiği zaman vücut sıcaklığını artırır.
  • Hemoroid şikayetlerinin azaltılmasında önemli bir rol oynar.
  • Sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlayarak kabızlık ve şişkinliği önler ve giderir.
  • Kadınlarda regl döngüsünün düzene girmesini sağlar.
  • Hazmı kolaylaştırır ve mide ağrılarına iyi gelir.
  • Bağırsak kurtlarının düşürülmesinde etkili bir rol oynar.
  • Düzenli olarak salep içmek anne sütünü artırabilir.
  • Şekersiz içilen salep yağ yakımını kolaylaştırır ve zayıflamaya yardımcı olur.
  • Cinsel gücü artırıcı özelliği vardır.

SALEP TARİFİ

Salep faydaları ile öne çıksa da onu asıl çekici kılan müthiş lezzetidir. İşte pratik bir salep tarifi.

Gerekli malzemeler:

  • 1/2 bardak şeker
  • 1 tatlı kaşığı hakiki salep
  • 1 litre süt
  • Tarçın

Öncelikle kuru halde olan şeker ve salebi karıştırın. Daha sonra sütü kaynatın ve kaynayan sütün içine karıştırılmış olan şeker ve salebi yavaşça ekleyin. Yaklaşık 5-6 dakika boyunca kıvama gelinceye kadar sürekli karıştırın. Hazırladığınız salebi fincanla servis edin ve içine tarçın ekleyin. İşte bu kadar basit, afiyet olsun.

BİR FİNCAN SALEBİN BESİN DEĞERLERİ

  • Potasyum: 1130
  • Kalsiyum: 836
  • Sodyum: 356
  • Karbonhidrat: 27.8
  • Kolesterol: 14
  • Yağ: 6
  • Protein: 5.6
  • Lif: 0.4
  • Demir: 0.2
  • Vitamin A: 6
  • Vitamin C: 6

(Listelist)