Uluslararası Hayvan Refahı Fonu'nun (IFAW) yaptığı açıklamada, Kenya'daki gergedan sayısının 2020 yılında yüzde 11 oranında arttığı ve 2019'de bin 441 olan nüfusun bin 605'e yükseldiği kaydedildi. Açıklamaya göre, geçtiğimiz yıl hiçbir gergedan kaçak avlanmaya kurban olmadı. Uluslararası bir yaban hayatı örgütü olan IFAW'ın Doğu Afrika Bölge Direktörü James Isiche, gergedanları korumak için son sekiz yılda alınan önlemlerin bir göstergesi olarak kaçak gergedan avcılığında sürekli bir düşüş görüldüğünü söyledi.

Filipinler'i etkisi altına alan Yagi Tropikal Fırtınası hayatı felç etti Filipinler'i etkisi altına alan Yagi Tropikal Fırtınası hayatı felç etti
Arşiv fotoğrafında Kenya'nın başkenti Nairobi'de bulunan Nairobi Milli Parkı'ndaki bir gergedan görülüyor. (Fotoğraf: Xinhua)

Kovid-19 pandemisinin yaban hayatına yönelik kaçak avcılığı artıracağına dair korkuya sebep olduğunu söyleyen Isiche, bununla birlikte Kenya Yaban Hayatı Hizmetleri (KWS) ve IFAW gibi ortaklar tarafından uygulanan önlemlerin, boynuzları nedeniyle avcılar tarafından rağbet gören bu kadim hayvanların güvenliğini sağladığını belirtti.

Isiche, Nairobi'de yaptığı açıklamada, "Yaban hayatı suçlarıyla mücadele ve Kenya'nın gergedanlarını güvende tutma konusundaki bu büyük başarı için yaban hayatın güvenliğini sağlayan tüm ortakları ve kurumları tebrik ediyoruz. Kenya'daki gergedan nüfusunun artması ve uzun zamandır ilk kez kaçak avlanma nedeniyle hiçbir gergedan ölmemesi memnuniyet verici" dedi.

IFAW'ın KWS ile uzun süredir devam eden ortaklığından mutluluk duyduğunu belirten Isische, Kenya'nın yaban hayatı mirasının korunmasını sağlamak için hayatlarını tehlikeye atan personeli övdü. 2015 yılında gergedan ve fil DNA'sının genetik veri tabanına sahip bir adli tıp laboratuvarı kuran KWS, bunun yanı sıra bilim insanlarının nesli tükenmekte olan türleri izlemesini ve gerektiği takdirde onları şüpheli kaçak avcılarla eşleştiren kritik verilerin elde edilmesine yardımcı olmak adına bir izleme sistemi de kurdu.

Editör: İRFAN KARSLI