Tarım, Hayvancılık, Balıkçılık ve Kooperatif Bakanlığı Kabine Sekreteri Peter Munya, söz konusu kahve türünün tüm dünyada kârlı ihracat pazarlarından alıcıları kendine çekmeye devam ettiğini söyledi. Nairobi'de gazetecilere açıklamalarda bulunan Munya, 2019-2020 kahve sezonunda ülkenin, 46.333 metrik tona eşdeğer yeşil kahve çekirdeği ihraç ederek 22 milyar şilin (yaklaşık 204 milyon ABD doları) kazandığını dile getirdi.

Munya, Kenya kahvesinin uluslararası pazarlarda yüksek meblağlar kazanmaya devam etmesine rağmen, kahve meyvesinin kilogramı başına çiftçilere yapılan ödemelerdeki düşüşün sürdüğünü söyledi. Ulusal Kahvenin Yeniden Canlandırılması İlerleme Raporu'nun lansmanı sırasında konuşan Munya, "Etkinliği, performansı ve çiftçilerin kazançlarını iyileştirerek ve ürünün uluslararası satışlarını artırarak bu alt sektörde reform yapmayı amaçlıyoruz" ifadelerini kullandı.

Kabine Sekreteri, çiftçilere bundan sonra kendi kahve çekirdeklerinin işlenmesi, ticareti, satışı ve ödemeleri konusunda takdir yetkisi verileceğini belirtti. Kahve sektörüne yönelik hukuki ve düzenleyici reformlar, kahve yetiştiricilerine kendi kahvelerinin işlenmesi, ticareti, satışı ve ödemeleri konusunda takdir yetkisi vererek sektörü sürekli rahatsız eden yönetişim sorunlarını gidermeyi amaçlıyor.

Söz konusu reformlar aynı zamanda ihracat pazarlarında Kenya'nın Arabica kahvesinden elde edilen yüksek kazançlarla çiftçilere ödenen düşük ücretler arasındaki uçurumun temel nedenini de belirleyecek. Kenya'da kahve üretiminde kullanılan arazi yüzölçümü 1990'ların başlarında yaklaşık 170.000 hektarken 2020'de yüzde 30'un üzerinde bir düşüşle yaklaşık 119.000 hektara geriledi.

Bu ihracat ürününün üretimi, 1983-1984 kahve sezonunda 129.000 metrik tonla en üst seviyeye ulaşmışken, yüzde 70 gibi sert bir düşüşle günümüzde yaklaşık 40.000 metrik tona indi. Kenya'da kahve şu anda 33 vilayette yaklaşık 120.000 hektar alanda yetiştiriliyor ve doğrudan ve dolaylı olarak 800.000'in üzerinde hanenin ve beş milyondan fazla vatandaşın geçimini sağlıyor.

Çin ve Çad ikili ilişkileri stratejik ortaklık seviyesine yükseltti Çin ve Çad ikili ilişkileri stratejik ortaklık seviyesine yükseltti

Editör: İRFAN KARSLI