Kenya, 30 Haziran 2022'ye kadar iki mülteci kampını tamamen kapatma kararı aldığını açıkladı. Söz konusu açıklama, Kenya Cumhurbaşkanı Uhuru Kenyatta'nın BM Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi ile bölgedeki mülteciler ve sığınmacılarla ilgili meseleleri görüşmek üzere bu hafta başında Nairobi'de gerçekleştirdiği görüşme sonrasında yapıldı. Kenya İçişleri ve Koordinasyon Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, Kakuma ve Dadaab kamplarındaki mültecilerin insani yönetimine yönelik atılacak bir sonraki adıma ilişkin yol haritasının tamamlanması ve uygulanması için Kenya hükümeti ve BM Mülteci Yüksek Komiserliği'nden (BMMYK) yetkililerden oluşan ortak bir ekip oluşturulacak.

Dadaab ve Kakuma kamplarında halen 433.765 mülteci yaşıyor. Kenya İçişleri ve Koordinasyon Bakanlığı Kabine Sekreteri Fred Matiang'i, Nairobi'de yaptığı açıklamada, "2016 yılında başlattığımız geri dönüş programını uluslararası yükümlülüklerimizi ve iç sorumluluğumuzu göz önünde bulundurarak tamamlama konusunda kararlıyız. Bu nedenle, Dadaab ve Kakuma kamplarını 30 Haziran 2022'ye kadar kapatma konusunda önceden ifade ettiğimiz tutumumuzu yineliyoruz," dedi.

Çin ve Çad ikili ilişkileri stratejik ortaklık seviyesine yükseltti Çin ve Çad ikili ilişkileri stratejik ortaklık seviyesine yükseltti
Ajans Lotus
Arşiv fotoğrafında, Kenya'daki Dadaab mülteci kampında içinde dolaşan Somalili mülteciler görülüyor, 19 Aralık 2017. (Fotoğraf: Li Baishun/Xinhua)

Kenya'nın 30 yılı aşkın süredir mültecileri barındırdığını ve mültecileri asgari insani yardım standartlarının altında daha uzun süre barındırma kapasitesini zorladığını belirten Matiang'i, kampları kapatma kararının ülkesinin kamu çıkarı doğrultusunda verildiğini vurguladı.

Yardım kuruluşlarına göre, Kovid-19 pandemisinin başlamasından bu yana mültecilerin yaşamlarını destekleyecek insani yardım ve fonlar azalırken, bu gelişmeler kamptakilerin içinde bulundukları kötü durumu daha da vahim hale getirdi. Matiang'i, Doğu Afrika ülkelerinden gelen mültecilere Kenyalı topluluklara entegre olabilmeleri adına ücretsiz çalışma izni alma veya memleketlerine dönme seçeneği verileceğini belirtti.

Kenya ve BMMYK, mülteci kamplarının zorla yerinden edilenler için uzun vadeli çözüm olmadığı ve BMMYK'nin Mültecilere İlişkin Küresel Mutabakat'ında belirtilen sorumluluk paylaşımı ilkeleri ve hedefleri ile uyumlu alternatif çözümler bulmak için birlikte çalışmaya kararlı oldukları konusunda görüş birliğine vardı.

BM Mülteciler Yüksek Komiseri Grandi, Kenyalıların yaklaşık otuz yıldır olduğu gibi, mültecilere karşı cömert misafirperverliğini göstermeye devam edeceğine olan inancını ifade ederken, iki kampta kalan mülteci ve sığınmacılar için en uzun ömürlü, uygun ve hak temelli çözümleri bulmak için geliştirilecek strateji üzerine tartışmaların devam edeceğini dile getirdi.

Editör: İRFAN KARSLI