Bir hükümet yetkilisinin Cuma günü yaptığı açıklamada, Kenya'nın dış pazarlara bağımlılığını azaltmak için yurtiçinde kahve tüketimini teşvik edeceği belirtildi. Kenya Tarım, Hayvancılık, Balıkçılık ve Kooperatif Bakanı Yardımcısı Lawrence Omuhaka, gazetecilere yaptığı açıklamada, Kenya'da yıllık üretilen 45.000 metrik ton kahvenin sadece yüzde üçünün yerel olarak tüketildiğini, geri kalan kısmın ise çoğunlukla uluslararası pazarlara ham mal olarak ihraç edildiğini söyledi.

Çin ve Malavi ikili ilişkileri stratejik ortaklığa yükseltti Çin ve Malavi ikili ilişkileri stratejik ortaklığa yükseltti
Kenya'nın başkenti Nairobi'nin dışında bulunan bir banliyö olan Ruiru'daki bir kahve işletmesinde çalışan bir işçi kahve çekirdeklerini temizlik istasyonuna döküyor, 3 Haziran 2021. (Fotoğraf: Long Lei/Xinhua)

Afrika Ülkeleri Kahve Örgütü (IACO) aracılığıyla Uluslararası Kahve Örgütü (ICO) tarafından finanse edilen Kenyatta Üniversitesi kahvehanesinin lansmanı sırasında konuşan Omuhaka, "Kenya kahve içme kültürünü teşvik edecek, böylece 2025 sonu itibarıyla yerel ürünlerin ülke içindeki tüketimi yüzde 3'ten yüzde 7'ye yükselecek" dedi. Omuhaka, Doğu Afrika ülkesinin diğer kahve üreten ülkelere kıyasla yerli kahve tüketiminde çok düşük bir rakama sahip olduğunu söyledi.

Omuhaka, karşılaştırmalı olarak, Etiyopya, Brezilya, Kolombiya ve Guatemala gibi diğer kahve yetiştiren ülkelerin herhangi bir yılda ulusal üretimlerinin çoğunu tükettiklerini ve bunun istihdam yaratılmasına ve değişken küresel kahve fiyatlarındaki dalgalanmaların dengelenmesine yardımcı olduğunu ifade etti. Tarım Bakanlığı, ayrıca, kahve yapma makinelerinin üretimi ve patentlenmesiyle kahve yapma ekipmanlarının yerel üretimini teşvik ederek Kenya kahvesi için karlı iç pazarın yavaş büyümesini tersine çevirmeye de istekli.

Editör: İRFAN KARSLI