Çin dünyanın en büyük endüstriyel robot pazarı olmaya devam ediyor Çin dünyanın en büyük endüstriyel robot pazarı olmaya devam ediyor

NAİROBİ, 24 Aralık (Xinhua) Kenyatta bu otoyolun, ülkede yaşanan ve iş yapma maliyetini artıran trafik tıkanıklığı sorunlarını azaltacağını söyledi. Çin Yol ve Köprü Şirketi (CRBC) tarafından bir kamu-özel ortaklığı çerçevesinde inşa edilmekte olan 27,1 kilometrelik Nairobi Otoyolu'nu denetleme turu sırasında bir konuşma yapan Kenyatta, "Nihayetinde sanayileşmiş bir ulus olmak istiyorsak altyapının kilit önemde olmasının nedeni budur" dedi.

Kenyatta, Nairobi Otoyolu'nun bu Doğu Afrika ülkesinin rekabet gücünü artırmada ve hayat pahalılığını hafifletmede önemli bir rol oynayacağını da sözlerine ekledi. Çinli müteahhit şirketin başarıyla gerçekleştirdiği işi takdir eden Cumhurbaşkanı, otoyolun gelecek yıl Mart ayına kadar kullanıma hazır olacağına dair inancını dile getirdi. Kenyetta, "Müteahhit firmaya teşekkür etmek istiyorum çünkü bu projeye, neredeyse tam bir yıl önce ilk kutu kirişi döşeyerek başladık ve bugün, yılın hemen hemen aynı günlerinde, bir yıl olmasına üç gün kala, şimdi sonuncusunu döşüyoruz" diye konuştu.

Kenyatta, otoyolun 6.000'den fazla doğrudan iş yarattığını, 200 alt yükleniciye ve çelik, kum, çimento ve çakıl gibi inşaat malzemelerinin yüzlerce yerel tedarikçisine fayda sağladığını kaydetti. Kenyatta, "Bu vesileyle Çin hükümetine teşekkür etmek istiyorum" dedi. Kenyalı lider, Kenya'nın Çin ile ilişkisinin yararlı olmadığı iddialarını da yalanladı. Kenyatta, "Birçok insan bize Çin ile ilişkimizin yararlı olmayacağını söyledi. Bunu söyleyenleri gelip, böyle bir projeyi görmeye davet ediyorum" dedi. Kenyatta, kalkınma konusunda önemli bir ortak olmaya devam eden Çin hükümetiyle işbirliğini sürdürme taahhüdünü yineledi. Çin'in Kenyalıların hayatlarını iyileştiren birçok proje ve program üstlendiğini belirten Kenyetta, "Çin ile ortaklığımız, karşılıklı yarar sağlayan, kazan-kazan temelli bir ortaklıktır ve Çin hükümetine ve halkına, sadece ülkemize değil, Afrika'nın geri kalanına da vermeye devam ettikleri destekten dolayı çok minnettarız" diye ekledi.

Editör: İRFAN KARSLI