Kenya hükümeti, Pazartesi akşamı ilk kez açıkladığı yaban hayatı nüfusu raporunda ülkenin Zimbabve, Botsvana ve Tanzanya'nın ardından dünyanın en büyük dördüncü Afrika savana fili nüfusuna ev sahipliği yaptığını kaydetti. Ülkede 36.280 Afrika savana fili bulunuyor. Yerel uzmanlar tarafından tamamlanan 2021 Ulusal Yaban Hayatı Nüfus Raporu'nda, ülkenin toplamda 1.739 olmak üzere iki kuzey beyaz gergedanı, 897 kara gergedanı ve 840 güney beyaz gergedanına ev sahipliği yaptığı kaydedildi.

Kenya Cumhurbaşkanı Uhuru Kenyatta, Turizm ve Yaban Hayatı Bakanlığı ile Kenya Yaban Hayatı Hizmetleri (KWS) öncülüğünde Kenya'da faaliyet gösteren yaban hayatını koruma kurumları yasadışı avlanmaya yönelik başarılı çabaları sebebiyle tebrik etti.

Anket: 10 ekonomistten 7'si önümüzdeki yıl ABD'de resesyon bekliyor Anket: 10 ekonomistten 7'si önümüzdeki yıl ABD'de resesyon bekliyor

Cumhurbaşkanı Kenyatta, yayınlanan açıklamada, "Filler, gergedanlar ve diğer tehlike altındaki türlerin sayısının azalmasındaki gerileme KWS'nin, çalışanlarının ve (yaban hayatı) mirasının korunmasını sağlayanların büyük mücadelesi sayesinde gerçekleşiyor" dedi.

Dünyadaki son iki kuzey beyaz gergedanı olan Najin (Solda) ile Fatu'yu gösteren ve Kenya'nın Laikipia ilçesindeki Ol Pejeta Koruma Bölgesi'nde çekilmiş arşiv fotoğrafı, 23 Ağustos 2019. (Fotoğraf: John Okoyo/Xinhua)

Hükümetin yaban hayatına yönelik koruma müdahalelerini planlamak konusunda artık daha donanımlı olduğunu ve rapordaki önerileri politika ile programlara dönüştürmek için Turizm Bakanlığı'nı görevlendirdiğini söyleyen Kenyatta, her üç yılda bir vahşi yaşam sayımı yapılması önerisinin kabul edilmesi çağrısında da bulundu. Turizm Bakanı Najib Balala da hükümetin kaçak avlanma konusunda muazzam bir ilerleme kaydettiğini ve an itibarıyla da küresel olarak yeterli ilgiyi görmeyen insan-yaban hayatı çatışması sorununu çözme yolunda ilerlediğini söyledi.

Editör: İRFAN KARSLI